Hyvelbänkar och sköna toner

ISKALLA VINDAR. En del av arrangörerna för Liljendaldagarna och för countryfestivalen samlades på torsdagen för att berätta om det digra programmet. Bild: Stina Jäderholm

Liljendaldagarna har i år temat . I år har man garderat sig mot dåligt väder och flyttat marknadsstånden närmare Liljendalgården.

Men det är klart att solen kommer att skina från en molnfri himmel mellan den 16 och 18 juni, när det igen är dags för de traditionella Liljendaldagarna.

– Det är därför vi klarar av allt det här busvädret nu innan, säger Kim Lönnroos.

Liljendaldagarna engagerar en stor del av Liljendalborna, bland annat som arrangörer. Resten av regionen ställer upp som publik.

Utanför Café Lilja tilltar ovädret och haglet piskar mot fönsterrutorna. Då är det bra att tänka framåt på allt det traditionella programmet som hör ihop med Liljendaldagarna, och med countrymusikfestivalen Truck´n Lily Music Festival på lördagen den 17 juni.

Det är nu tredje gången festivalen firas samtidigt som Liljendaldagarna och samarbetet fortsätter säkert.

Auktion

Liljendaldagarna inleds på fredagskvällen med gratiskonserten Kärlekens höga visa i Liljendal kyrka, med Teddy Granroth och Annika Cleo tillsammans med ungdomsbandet The Chairmen. Det blir lugna rockballader, och kanske ett litet jazzigt stuk på konserten.

Lördagens marknad inleds med program i paviljongen, hälsningstal av tf stadsdirektören, och Liljendalbon, Kristina Lönnfors, musik av olika slag och ett smakprov från Lurens pjäs Sällskapsresan.

Därefter blir det auktion. Sävträsk skola har fått en ny och fin slöjdsal och både gamla hyvelbänkar och diverse äldre verktyg auktioneras bort. Pengarna tillfaller Hem och skolaföreningen. Hyvelbänksauktionen blir säkert ett dragplåster.

– Vi hoppas bara att föreningen sätter utgångspriset tillräckligt högt, konstaterar arrangörerna.

Bibelutställning

Marknadsstånden finns i år mellan Bagarstugan och Liljendalgården, för att det ska vara lätt att hitta tak över huvudet om det börjar regna. Och inne i Liljendalgården får man, utom av den traditionella klimpsoppan, också njuta av Liljendalföreningarnas mässa.

Sexton föreningar och sammanslutningar har redan reserverat plats på mässan och någon enstaka kan kanske ännu klämmas in. Föreningarna får presentera sig själv på olika sätt, och värva nya medlemmar. Liljendals församling kommer att ställa ut biblar.

– Det är ju reformationens jubileumsår i år och en av Luthers grundteser var att alla ska kunna läsa bibeln på sitt eget modersmål, säger kyrkoherde Stina Lindgård. Därför visar vi upp biblar av olika slag, från olika tider, men också en barnbibel, en mangabibel och så vidare. Om någon har en intressant bibel som får ställas ut så tar vi tacksamt emot.

Mumin för barn och Benny för vuxna

För barnen bjuds på traditionellt och omtyckt program, som ansiktsmålning, paddling, ponnyridning och Traktor Alban. Och klockan 13 på lördag blir det Muminkonsert i paviljongen.

Festivalen för countrymusik på Café Liljas gård bjuder i år på landets genom tiderna mest kända countryband Country Exress. Därtill uppträder Littlevalley Country Duo med Liljendalfödda Kettil Fredriksson och Kimmo Valkama. Easy tre Eagles Tribute Band spelar Eagles-covers och Laramie mera modern country. Som festivalens konferencier uppträder Robert "Robbe" Jordas.

Det finns en del intressanta kopplingar mellan festivalen och Liljendaldagarna. Rosenbröllopsbrudgummen är alltså konferencier för festivalen medan bruden uppträder på Liljendaldagarnas stranddans i paviljongen med Streamline & Jeanette.

Mumin, Benny Törnroos, som uppträder för barnen är också en viktig del av Country Express.

– Det har råkat sig att vi den här gången har en del bindningar, säger Stefan Möller, som står som huvudarrangör för countryfestivalen.

Mer läsning