Hyttinen: "Klar målsättning att i något skede bli chefstränare"

Till Jari Hyttinens ansvarsområde hör bland annat fysträning och uppvärmning. Bild: Tommi Willberg

FOTBOLL Inför säsongen 2016 tog sig Jari Hyttinen an en ny utmaning på sin tränarkarriär då han tog posten som tränare i ligalaget HIFK. Halvvägs in i en intressant men turbulent sommar blickar Jari Hyttinen bakåt på säsongen med rödtröjorna.

Borgåbon Jari Hyttinen har en lång idrottskarriär bakom sig både på bandyisen och på den gröna fotbollsgräsplanen. Med ett förflutet både som spelande tränare för bandy-HIFK, olika tränaruppdrag i den finländska fotbollsjätten HJK och givetvis en framgångsrik karriär både i Akilles och i bandylandslaget har han fått en rätt så bra och bred bild om hur livet både på och utanför planen i två finländska elitligor ser ut som.

Sedan tolv år tillbaka har Hyttinen sysslat med tränande i antingen bandy, fotboll eller båda grenarna. Då började han också aktivt utbilda sig till fotbollstränare – något han vill satsa hårt på.

– Det är solklart att yrket som fotbollstränare är ett jobb jag vill se hur långt jag kan komma i. Fotbollen är så pass stor redan i Finland att man kan gå hur långt som helst, säger Hyttinen som sitter klädd i HIFK:s stjärnprydda röda träningsskjorta på läktaren på Sonerastadion i Helsingfors.

Hyttinen, 39, inledde diskussionerna om en plats i HIFK:s tränarstab efter förra fotbollssäsongen och tecknade kontrakt i november. Hans roll blev assisterande tränare – men han drömmer om att en dag debutera som chefstränare.

– Jag har en klar målsättning att i något skede bli chefstränare, jag tror mina styrkor som tränare kommer bäst fram i den rollen. Stunden har ännu inte varit lämplig och jag har ännu inte varit redo, säger Hyttinen.

– En chefstränare ska alltid kunna vara på plats, tycker jag. Då jag spelat bandy har jag inte kunnat vara det, säger Hyttinen som vid sidan om tränarjobbet i HIFK jobbar som lärare i Linnajoen koulu.

Säsongen 2016 började han i ett tränarteam med jämnåriga Jani Honkavaara, som varit med och lyfta HIFK från division 2 till ligan, och förra HJK-bekantingen Mikko Eskelinen som liksom Hyttinen har ett civiljobb vid sidan om fotbollen. HIFK:s andra säsong i ligan har ändå varit knivig och chefstränaren Honkavaara fick lämna sin post förra veckan. Ny chefstränare blev sjufaldiga finska mästaren och före detta landslagstränaren Antti Muurinen.

– Jag har haft en fin förmån att få se hur tränare som Sixten Boström, Juho Rantala, Mika Lehkosuo, Honkavaara och nu Muurinen jobbar. Varenda en har sina egna styrkor och för mig lönar det sig att lära.

Annorlunda, utmanande, intressant

Förra veckans onsdag kom beskedet att kollegan och HIFK-ikonen Honkavaara avskedas. Dagen därpå presenterades Muurinen som ny chefstränare och redan samma kväll ledde det nya tränarteamet sina första träningar. Hyttinen känner Muurinen sedan förut men något tidigare tränarsamarbete har de inte, förutom att Muurinen en gång gästat ett träningsläger som Hyttinen ordnat. Hyttinens roll kommer inte att förändras trots att chefstränaren byts.

Till Hyttinens styrkor hör fysikträning och olika former av uppvärmande träning både med och utan boll. I ett ligalag med rätt små resurser och en ganska smal spelartrupp är det viktigt att undvika onödiga skador. Hyttinen tränar också ofta enskilda spelare eller små spelargrupper.

– Jag fokuserar på det som händer på planen, vi har två fysioterapeuter som sköter om spelarna utanför planen.

Arbetet utanför planen består bland annat av att planera och utveckla HIFK:s juniorakademiverksamhet.

– Det har på många sätt varit intressant att jobba i HIFK. Det är helt annorlunda än att jobba borta i den där korridoren, säger Hyttinen och nickar mot huvudbyggnaden på Sonerastadion där HJK:s omklädningsrum, kontor och övriga arbetsutrymmen finns.

– Att träna i HJK är lättare då alla är professionella och egentligen kan komma på träningar och möten närsomhelst. I HIFK är det många tränare som har ett annat jobb och ibland tvingas stå över något träningspass på grund av andra förpliktelser. Man hinner inte ha planeringsmöten med tränarna lika ofta. Samma gäller spelarna: i HJK kan man förvänta sig att spelarna ordnar sina vardagliga saker så att de kan träna vilken tid på dygnet som helst. I HIFK har många spelare jobb eller något annat vid sidan om, förklarar tränaren.

– Att som tränare kuna planera ihop en fungerande helhet är jäkligt mycket svårare. Vi (HJK och HIFK) spelar i samma serie men i två helt olika sfärer.

Hyttinens lärarjobb underlättar allt en hel del. HIFK tränar ofta på eftermiddagen, vilket betyder att Hyttinen efter ett avslutat arbetspass på skolan kan styra via hemmet i Borgå till Helsingfors utan att missa träningarna.

– Dagarna blir ungefär lika långa som på ett vanligt jobb från klockan åtta till fem.

Under bandysäsongen kan dock dagarna bli långa och tunga. Därför är Hyttinens roll i HIFK-bandyn nästa säsong ett litet frågetecken.

– Dagarna brukar vara lite fåniga ibland. På morgonen åker jag till jobbet, om jag börjar senare tränar jag själv på morgonen. Arbetsdagen brukar sluta ett-två tiden. Sedan åker jag på fotbollsträningarna, efter det på bandyträning och så är jag hemma nio-tio tiden på kvällen. Som tur är varar bandysäsongen bara cirka fyra månader på vintern.

Måste vända kursen

Hyttinens HIFK lyckades bryta en tre matcher lång förlustsvit i Muurinens debut i lördags då man klarade 1–1 mot SJK.

Med 14 matcher kvar av säsongen är målsättningen klar.

– Man måste vara ärlig. Målet är att förnya ligakontraktet. Man får ju hoppas på vad man vill och om vi hittar en superform så kan vi klättra i serietabellen men vi stirrar inte på poängen nu. Det viktigaste är att få spelet att stämma. Trots att vi förlorat har vi inte varit så dåliga. Vi har haft en boll i stolpen, så har motståndaren fått en straff och vi förlorat med 0–1. Vi måste bryta trenden, säger Hyttinen.

Mer läsning