Takarbeten orsakade brand i höghus på Tullbron i Lovisa

TAK. Branden fick sin början i samband med arbeten på taket. Bild: Max Nyberg

Huset Rederiet på Tullbron i Lovisa brann på torsdagen. Räddningsverket larmades klockan 11.40, och ett tiotal enheter tog sig till platsen.

Branden i flervåningshuset Rederiet på Tullbron i Lovisa fick sin början i samband med renoveringsarbeten på taket, uppger jourhavande brandmästare Antti Virtanen när ÖN får en pratstund lite efter klockan 13. I det skedet är branden redan under kontroll, och brandmän håller på att riva takstrukturerna. Virtanen uppger att arbetarna installerade takpapp (eller takfilt, som det också kallas) – vilket innebär arbete med gasbrännare – när det började brinna.

– Byggnadsarbetarna försökte själva släcka branden, men när de misslyckades larmade de räddningsverket, säger Virtanen.

Virtanen uppger att det brann ordentligt när den första enheten anlände. Stora lågor syntes också tydligt i den livesändning som Loviisan Sanomat gjorde just efter att branden fick sin början.

– De första enheterna släckte elden fort med en skylift, säger Virtanen.

Branden orsakade omfattande skador. Omkring hälften av taket är förstört och två lägenheter fick vattenskador, medan vissa också fick rökskador.

En del av husets invånare stod i en klunga på gräsmattan vid vägen utanför huset efter branden. Krisarbetare rörde sig bland dem. På trottoarerna i närheten stod också en hel del utomstående som ville se vad som händer.

Enligt räddningsverkets tweet har ingen skadats i branden. Jourhavande brandmästare Virtanen säger i alla fall till ÖN att en av byggarbetarna fick lindriga skador då han andades in rök i samband med de första släckningsförsöken.