HUS biträdande överläkare efterlyser rekommendation om munskydd – "Restriktionerna lättar för snabbt"

Ruotsalainen efterlyste en nationell rekommendation om munskydd i måndagens A-studio. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, anser att coronarestriktionerna som lättar i augusti är för många.

Till helgen väntas flera betydande lättnader i coronarestriktionerna. Den 1 augusti upphör bland annat statsrådets rekommendation om distansarbete. Från och med den 1 augusti tillåts också inomhustillställningar för fler än 500 personer genom specialarrangemang.

I måndagens A-studio varnade Eeva Ruotsalainen, biträdande överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, för en andra coronavåg.

Hon anser att lättnaderna i augusti är för många, då många samtidigt återvänder i arbete samt skolor och daghem kör i gång verksamheten.

– Nu återgår vi till samma situation som innan pandemin, det vill säga människor rör sig lika mycket som i februari. Det medför en risk eftersom pandemin inte är förbi, sade Ruotsalainen i A-studio.

Ruotsalainen påminner om att man på HUS område hade ungefär 16 nya fall per vecka i februari, men att fallen snabbt ökade upp till 600 per vecka i mars.

I juli har HUS haft omkring 20-40 fall per vecka.

Ruotsalainen efterlyser, utöver god handhygien och säkerhetsavstånden, en nationell rekommendation om munskydd exempelvis i kollektivtrafiken.

– Då skulle befolkningen förstå att smittan också kan sprida sig när att man hostar, pratar och nyser. När man inte kan hålla säkerhetsavstånden så ska munskydd utan vidare användas.

Mer läsning