Hur stärka Östnyland?

En finlandssvensk, socialdemokratisk riksdagsledamot som igen har sina rötter i Östnyland är ingen utopi.

Förra fredagen gav chefredaktör Helén Kurri prov på ett mästerstycke av ensidig partilojalitet och kandidatpropaganda (ÖN 1.3). Partiet är självfallet SFP, och hon får det att låta som om allting står och faller med hur kandidaterna där nomineras.

Kandidaten som backas upp är självfallet Mikaela Nylander, för vilken det personligen förstås "skulle vara bäst att inte behöva konkurrera med så många andra kandidater, och även i det här valet finns det påfallande många som till synes utmanar Nylander", anser chefredaktören för det svenskspråkiga regionorganet Östnyland. Hon menar kanske, att de övriga SFP-kandidaterna inte borde besvära sig, eftersom de inte har en chans.

På samma sätt avfärdar hon de andra partiernas kandidater. Även om hon har noterat att speciellt Anette Karlsson av de socialdemokratiska kandidaterna "redan länge har fört en mycket synlig kampanj" menar hon att "någon skräll ser för deras del inte särskilt trolig ut".

Hon avslutar sedan sin analys med kommentaren att valet inte ser ut att bli värst spännande. "Allt tyder på att det är Socialdemokraterna som avgör hur den nya regeringen ska se ut. Det är inte omöjligt att även SFP blir inbjudet till regeringsförhandlingarna", menar Kurri. Det är nog möjligt att så blir fallet, men spänningen inför valet kommer att tillta märkbart under de närmaste veckorna.

SDP har varit det ledande partiet i opinionsmätningarna under en längre tid och med en dryg månad kvar till valet ser det ut att en valseger är inom räckhåll. När SDP har över 21 procent av väljarstödet bakom sig i hela landet ligger siffran i Nylands valkrets betydligt högre, 26-27 procent. Allting tyder på att partiet kommer att öka antalet riksdagsledamöter från landets största valkrets från nuvarande sex till sju eller åtta.

SDP är ett tvåspråkigt parti sedan 120 år tillbaka och har traditionellt haft svenskspråkig representation i riksdagen. Under flera decennier har SDP haft svenskspråkiga östnylänningar i riksdagen. Kaj Bärlund, Klaus Hellberg och jag har alla sina rötter i den östnyländska hembygden, men väljarstöd hade vi över hela Nyland och likaså över språkgränsen.

Maarit Feldt-Ranta har blivit invald i riksdagen som en nyländsk kandidat, från Västnyland, men med ett starkt understöd också i Östnyland. Hon var på väg mot toppen av sin politiska karriär, vice ordförande för SDP, partiets nordiska talesperson och en stark ministerkandidat. Nu kämpar hon mot sin allvarliga sjukdom och förtjänar allt det stöd hon kan få.

Väljarstödet har inte försämrats sedan senaste val, då Feldt-Ranta blev invald med röster från hela Nyland. Den väljarplattformen finns kvar och FSD:s kandidater i Nyland, Anette Karlsson och Johan Kvarnström är redo att anta utmaningen.

Karlsson är vice ordförande i FSD och representerar därför hela Svenskfinland. Som en välkänd och synlig kommunalpolitiker i Borgå och ordförande för Socialdemokratiska kvinnor i Nyland har hon goda förutsättningar att ta upp Feldt-Rantas plats i valkretsen. Hon är känd i hela Nyland. Hon är tvåspråkig medarbetare till vice ordföranden i SDP, Ville Skinnari i riksdagen, och är på detta sätt nu engagerad i hela det centrala planeringsarbetet för SDP:s valrörelse.

Kvarnström är chefredaktör för Arbetarbladet och har därför en god överblick över det politiska skeendet i landet liksom i Nyland, där både Väst- och Östnyland gemensamt och aktivt måste motarbeta den centralisering som sker till huvudstadsområdet, och som ytterligare kan förvärras av förslaget till landskapsreform.

Socialdemokraterna har alla förutsättningar att uppnå ett gott valresultat nationellt och i Nyland. En finlandssvensk, socialdemokratisk riksdagsledamot som igen har sina rötter i Östnyland är ingen utopi.

Det borde sedan i så fall också KSF Media med regionens ledande svenskspråkiga organ, Östnyland, hälsa med tillfredsställelse.

Ulf Sundqvist tidigare kommunalman i Sibbo, riksdagsledamot i Nyland, statsråd samt partisekreterare och ordförande för SDP, Helsingfors och Lovisa

Svar Till skillnad från Ulf Sundqvist är Östnyland en partipolitiskt obunden röst. Att väga enskilda kandidaters chanser att bli invalda mot övriga uppställda, nya kandidater och sittande riksdagsledamöter, och spekulera i vad kandidaternas framgångar och förluster innebär för partiet, är en del av det politiska spelet. På den punkten kan jag hålla med Sundqvist om att riksdagsval, även detta, säkert kommer att bjuda på flera spänningsmoment.

Helén Kurri chefredaktör, Östnyland

Mer läsning