Hur hänger propellerstölden och skotska godsaker ihop?

ÖVERVÄLDIGAD. En hälsning från Skottland damp överraskande ner i Ted Lönnroos brevlåda häromdagen. Bild: Kristoffer Åberg

Stölden av m/s J. L. Runebergs propeller har noterats i Skottland. Häromdagen fick skeppare Ted Lönnroos en läcker hälsning från skotska Fred.

Minns ni den smått osannolika historien om m/s J. L. Runebergs propeller som stals under mellandagarna och senare hittades hos en skrothandlare i Helsingfors? Propellern, en bjässe på 120 kilo och över en meter i diameter, är tillverkad i brons och därför en eftertraktad dyrgrip.

Nå, den historien slutade ju väl och propellern är tillbaka hos sin rätta ägare, skeppare Ted Lönnroos i Borgå. Men historien ledde till en glad överraskning för Lönnroos, som häromdagen fick ett paket från Skottland.

Här kan du läsa vad ÖN skrev om jakten på den försvunna propellern.

Hur hänger en försvunnen propeller ihop med ett paket från Skottland?

Ted visar upp en fin teckning som en skotten, Fred Schröder, har gjort. På bilden har Ted hängt kaptenshatten på kroken och iklätt sig en Sherlock Holmes-hatt. För det krävdes ju lite detektivarbete att hitta den värdefulla propellern!

– Jag har ingen aning om hur Fred hittade nyheten om den försvunna propellern. Han kan visserligen lite svenska, men jag har svårt att tro att han surfar på lokala nyhetssajter, säger Ted.

Teckningen kommer att hamna inom glas och ram så småningom och Ted fortsätter att berätta historien bakom den. Det visar sig att Fred och Ted är bekanta sedan tidigare, och att Fred faktiskt var på besök i rederi m/s J. L Runeberg i Östermalm på luciadagen i fjol men Ted var själv inte där just då.

– Vi träffades första gången för ungefär ett år sedan då han var med en tur på båten. Det visade sig att han är mycket intresserad av olika båtbolags rekvisita.

Från Lönnroos rederi fick Fred Schröder med sig en flagga med Borgås vapen.

Men det fanns mer i paketet som så överraskande damp ner nyligen. Ett vackert handskrivet brev på svenska, och dessutom läckra skotska ostar och ostkakor, bakade enligt traditionell metod på havremjöl men utan jäst. "Några typiska skotska småsaker till en stilfull tepaus", hälsar Fred.

Ted själv och hans gäng på rederiet jobbar intensivt med kommande säsong i sikte, som drar i gång vid mors dag.

– Jo, det är mycket att göra, vi har bland annat bytt septiktanken i rostfritt stål till plast i stället. Både salt- och sötvatten bildar syra tillsammans med innehållet, vilket fräter på materialet. Det avhjälps nu med tankar i plast.

Den kända propellern fungerar enbart som reservpropeller.

– Och den är numera en väldigt berest propeller. Den har varit ett varv i Jakobstad också, men dit förde jag den själv för genomgång av i vilket skick den är.