Hunterstränaren Määttä kräver mer av sitt manskap

För Borgåklubben Hunters kommer grundserien i Finlandsserien halvvägs nästa helg då man på fredag gästar Tusby och KJT och sedan möter VG-62 på hemmaplan dagen därpå. Planenligt ligger Hunters ovanför slutspelssträcket och man kan göra tummen upp åt lagets första halva av säsongen. Eller kan man?

Med 17 grundseriematcher bakom sig finns Hunters på en sjundeplats i Finlandsserien då man lyckats nå ett positivt facit med nio segrar och åtta förluster. Förra helgen kom som bekant seger nummer nio tack vare hemmasegern mot Kiekkokopla, ett av de tre lagen som Hunters möter hela fyra gånger under grundseriesäsongen, med siffrorna 6–4. Förutom Kiekkokopla blir det Titaanit och storfavoriten, serieettan Ketterä som hör till Hunters minigrupp där lagen möts fyra gånger i stället för två.

Chefstränare Tero Määttä, kan man vara nöjd med hur säsongen sett ut hittills?

– vi kan nog inte vara nöjda med varken vår placering eller hur vårt spel sett ut. Det har inte gått som vi tränare, spelare eller klubbledningen föreställt sig, säger Hunterstränaren.

Visserligen har Hunters en kort segersvit på gång men det är något som inte stämmer i rinken.

– Vi vet vilka grejer det är som inte fungerar och vi måste helt enkelt gräva fram lösningarna. Söndagens match, segern till trots, var väldigt stökig av oss, säger Määttä.

Skadorna är ingen bortförklaring men det påverkar spelet då man har nya kedjor i nästan varje match.

Hemma dåligt, borta bra

Att Hunters störts av skador har ökat på problemen. Inför kommande helg med match både på fredag och lördag lär Määttä och gänget få hjälp från sjukstugan. Det betyder ändå att kedjesammansättningen igen heller inte är densamma som i de senaste matcherna.

– Skadorna är ingen bortförklaring men det påverkar spelet då man har nya kedjor i nästan varje match. Det skulle gynna oss om de skadeförföljda spelarna skulle vara i skick och vi således skulle få mera konkurrens om spelplatserna.

Bild: Tommi Willberg

Määttä efterlyser ett aktivt spelsätt där man reagerar snabbt på situationerna i rinken. Formen i hemmarinken skulle han också vilja se vara bättre. Hittills har man tappat hälften av sina hemmasegrar. Å andra sidan har spelet flutit jämförelsevis bättre i bortarinken.

– Det är både bra och dåligt. I hemmaarenan borde vi ju vinna åtminstone två av tre matcher. Bortamatcherna har varit spelmässigt bättre. Det måste man givetvis se som en positiv grej.

Även om Finlandsserien är jämn så borde vi alltid slå lagen bakom oss.

Då Määttä kollar på den interna poängligan hittar han mera positiva överraskningar. Förutom de gamla bekantingarna finns även en hel del nya namn uppe på poänglistan. Bredden är bättre än förra säsongen.

– Vi har inte bara ett par killar som står för poängen utan vi har många nya som levererar, säger Määttä.

Viktiga veckor

Efter lördagens hemmamatch mot VG-62 får Hunters vila i sex dagar innan en tuff två veckors period med hela sex matcher. En period som inte kan underskattas.

– Man brukar ju säga att varje match är lika viktigt, men vi har nog poängterat vikten av de här kommande matcherna. Slutspelsplatserna avgörs knappas ännu men om man nu fumlar så tappar man till täten. Det är en väldigt viktig period fram till julpausen.

Av de åtta kommande motståndarna innan den tre veckor långa julpausen finns bara FPS och Ketterä ovanför Hunters i serietabellen. Nu ska segrarna komma, anser Määttä.

– Även om Finlandsserien är jämn så borde vi alltid slå lagen bakom oss, säger chefstränaren bestämt.