Hunters fick äntligen grönt ljus – rinken väntar redan i kväll

Jere Pulkkinens Hunters möter Träskändalaget Haukat på lördag. Bild: Tommi Willberg

Nästa veckoslut tar en evighetslång väntan – tolv veckor för att vara exakt – slut för ishockeylaget Hunters. Serieverksamheten i Finlandsserien upptas och i kväll får laget träna tillsammans i rinken igen.

Frågetecknen har svävat i luften under de senaste månaderna och tidvis har det sett hopplöst ut. Men nu är det klart: ishockeylaget Hunters som håller till i Finlandsserien gör comeback efter ett tolv veckor långt coronauppehåll. I dag kan laget samlas för lagträning och på lördag står Hunters-Haukat på programmet – inför tomma läktare.

Hunters fick vänta på ett positivt besked in i det sista. Nu har Borgå stad gett grönt ljus och Hunters herrar kan ruska av sig ringrosten inför den sex matcher långa mellanserien som avslutar säsongens grundserie.

Finlandsserien hamnade i en obekväm sits då serieverksamheten avbröts då endast FM- och division 1-serier hölls i gång under hösten då den förvärrade coronapandemin satte stopp för det mesta inom idrotten.

I januari vågade man hoppas på bättre, men till slut krävdes en knuff mot det rätta hållet att Finlands olympiska kommitté. Takorganisationen kontaktade kommuner med bland annat lag i Finlandsserien och lobbade för att serieverksamheten enligt regelverket kunde upptas. I vissa kommuner reagerade man direkt, i Borgå dröjde det ett tag.

– Det blev lite tajt med tanke på hur mycket gemensam träning det krävs för att spela ishockey. Laget får träna fyra gånger före lördagens match. Vi hade önskat att kunna flytta matchen och få träna i två veckor men vi för nöja oss med en knapp vecka, säger Hunters ordförande Markku Välimäki.

– Men läget är det samma för de flesta lagen. En del har redan kunnat träna i ett par veckor. Vårt lag har haft stopp på egentlig grenträning i två månader men de har fysiktränat på egen hand.

En lång paus i verksamheten är både idrottsligt och ekonomiskt en utmaning. Uteblivna biljettintäkter och bufféförsäljning syns i kassaflödet. De mörka vintermånaderna har varit stressiga, menar Välimäki.

– Det tyngsta har varit ovissheten, säger han.

Direkt slutspelsplats i sikte

Men på lördag är det matchdags igen. Då serieverksamheten återupptas är Hunters femma i tabellen och har en direkt slutspelsplats samt hemmafördelen till kvartsfinalerna inom räckhåll.

– Det blir en ny start ur lite annorlunda startblock. Vi tror på en direkt slutspelsplats. Vi ska kämpa så bra det går för att ta hemmafördelen. Det är en jämn och tuff serie där lagen spelar i kors, säger Välimäki.

Mellanserien avslutas den 7 mars. Utrymme för eventuella matchflyttar finns. Men det ska inte hända – åtminstone inte på grund av Hunters.

– Vi har stränga anvisningar till våra spelare hur de ska skydda sig och hur de ska bete sig. Matchevenemangen ordnas i "bubblor". Från bussen direkt till omklädningsrummet och därifrån vidare ut på plan utan onödig kontakt med andra människor, berättar Välimäki.

Ishockeyn gör innebandyn och bandyn sällskap i lagsporter som rullar vidare. Handbollen lär också få goda nyheter inom kort. Enligt Östnylands uppgifter filas de sista detaljerna i början av veckan. Akilles dam- och herrlag kan förväntas återuppta sitt spel i division 1 i februari.

Lagen i Finlandsserien delas upp i två geografiska zoner med sju lag var. Lagen spelar en enkel serie med tre matcher hemma och tre matcher borta.

Seriepoängen från grundserien följer med lagen. I och med att lagen spelat ett ojämnt antal matcher är det poängmedeltalet som avgör de slutliga placeringarna.

De sex bästa lagen går direkt till kvartsfinalskedet. Lagen på placeringarna 7-10 möts i den första slutspelsomgången som spelas enligt bäst av tre. De övriga lagens säsong tar slut.

Både kvartsfinalerna och semifinalerna spelas enligt bäst av tre. Semifinalvinnarna möts i en finalserie.