Hunters är höstens stora utropstecken

GLÖDHETA. Borgålaget Hunters toppar Finlandsserien efter att ha vunnit elva av säsongens tolv första matcher. Bild: Tommi Willberg

Höstens lagsportsserier har kört i gång med ett par östnyländska ljusglimtar. Vi tar en koll på läget på de högre serienivåerna.

Ishockey

Borgålaget Hunters har härjat vilt under den första dryga tredjedelen av den förnyade Finlandsseriens grundserie som den här säsongen omfattar 30 omgångar innan lagen delas upp i en högre och lägre fortsättningsserie. På tolv matcher har laget samlat in 32 av maximalt 36 seriepoäng med en målskillnad på 71–31. En tappad poäng genom en förlängningsseger (två seriepoäng) och en förlust mot JHT är de ensamma plumparna i protokollet för glödheta Hunters som leder serien med ett fyra poängs försprång till tvåan Pyry som gästar Borgå i morgon i en läcker seriefinal.

Förstamålvakten Ari Ahokas räddningsprocent är hyfsade 92,17 medan Mestismeriterade centern Ville Heikkinen, 23, leder hela seriens poängliga med förskräckliga 3+23=26 poäng i säcken.

Innebandy

Damligan: Hade inte PSS fallit med uddamålet (4–5) borta mot tuffa SB-Pro i lördags så hade Borgådamerna hittat sig på en andraplats i tabellen efter sex spelade matcher. Nu finns PSS på en femteplats, dock på exakt samma poäng som både tabelltvåan, -trean och -fyran. Snacket om att det blir en jämn fajt i topp tycks vara sant.

PSS har bara spelat en hemmamatch jämfört med konkurrenterna SB-Pro och Koovee som spelat fyra respektive fem matcher hemma. Där ska PSS ha en fördel då läget jämnar ut sig efter årsskiftet.

ÅIF:s damer ligger precis där de ska i tabellen: ovanför slutspelssträcket. Mycket finns ännu att lära sig men om Sibbolaget fortsätter svetsas ihop kan de bli en svårknäckt nöt för många lag.

Herrarnas division 1: Lovisa Tor ångar på i en fyra matchers segersvit och om laget i afton hemmavinner över M-Team som leder serien kan blågult kliva upp i tabelltopp. Lovisaherrarna har försvarat nästbäst i divisionen och lyckats på bred front i anfallet – Jere Jokinen, poängbäst i Tor, hittas först på en 20:e plats i poängligan.

Kvällens match mot M-Team är samtidigt en cupmatch där vinnaren går vidare.

Ådalens herrlag har tre segrar och lika många förluster på sitt konto hittills. Skillnaden till en slutspelsplats är en poäng och upp till Tor bara fyra pinnar. Framför sig har ÅIF fyra raka bortamatcher där det garanterat skulle smaka med poäng.

Basket

Tarmos unga herrar har haft en just så tuff höst som väntas kunde. Sedan den finfina segern över JKS i hemmapremiären har laget lidit tre raka förluster, två av dem med klara siffror. I serietabellen ser man redan en viss skillnad mellan lag som på allvar vill kämpa om avancemang till ligan och mellan lag som Tarmo, som vill utveckla sitt oerfarna material.

En titt i statistiken ger ändå orsak att vara nöjd. 18-åriga Michael Besselink snittar över 22 poäng och fem returer per match, 20-åringarna Juho Gummerus och Joona Tuomala får ett större ansvar än de skulle få i andra lag och presterar på god nivå kväll efter kväll. Värdefulla lektioner så det osar om det.

Handboll

Både Akilles damer och herrar håller hus på landets nästhögsta nivå och bägge lagen har inlett med en seger och en förlust. Herrlaget spelar sin hemmapremiär mot Esbo IF i morgon medan damerna försöker hållas obesegrade på hemmaplan dagen därpå.

Mer läsning