Hundra år i dur

VIOLA RIVINIANA. Skogsviolen har inspirerat till den gamla visan Plocka vill jag skogsviol, som i sin tur gett en del av konsertnamnet till Östersundom sångskörs konsert tillsammans med Nordsjö sångkör och Box sångkör. Bild:

Plocka vill jag – 100 år i dur. Det är namnet på aprilkonserten där tre blandade körer kommer samman på Hedåsen i Gumbostrand.

Östersundom sångkör under ledning av dirigent Jessica Lång står värd för konserten och som inbjudna gäster hörs Nordsjö sångkör – också den ledd av Lång – och Box sångkör under ledning av Gustav Antell.

Finlands svenska sång- och musikförbund, FSSMF, har uppmanat sina musikaliska medlemmar att sjunga finlandssvenskt Finlands jubileumsår till ära. Den gesten har Östersundom sångkör med gäster velat förvalta och hälsar välkommen till en konsertkväll där tyngdpunkten ligger på dur.

Konsertnamnet syftar på den gamla visan Plocka vill jag skogsviol. Den är en av körernas gemensamma sånger, nu i en ny, svängigare version i arrangemang av Jan Hellberg. 100 år i dur syftar å sin sida på den glada tonart som gärna väljs i finlandssvenska sammanhang.

Varje kör har fem, sex egna sånger och dessutom bildas en storkör med över 60 korister när de tre körerna uppträder tillsammans. Publiken kommer också att få delta i sången. Körerna ackompanjeras på piano av Peik Aspbäck medan Lotta Ahlbeck spelar violin – det perfekta instrumentet till exempel till Näcken, den dramatiska balladen från östnyländska Svartbäck.

Östersundom Sångkör från Sibbo gästade i fjol Nordsjö sångkör i Helsingfors och återbesöket, i sällskap med Box sångkör, går av stapeln den 8 april med start klockan 16.

Konserten kostar 10 euro för vuxna, barn under 15 år kommer in gratis. Kaffe med dopp i pausen ingår i priset.

Lördagen den 8 april kl. 16 på Hedåsen i Gumbostrand.

Mer läsning