Hundbett väcker fråga om ansvar

HUNDAR. Frågan om ansvar vid hundbett är inte helt entydig, även om hunden är aggressiv. Bild: Mostphotos

Vilka rättigheter och vilka skyldigheter har man som hundägare? Det undrar Barbro Bergman-Robertz.

Frågorna blev aktuella när Barbro Bergman-Robertz blev varse om en händelse för någon vecka sedan då en äldre Borgåbos okopplade pudel sprang ut från gården och skällde på två förbipasserande hundar av rasen rottweiler.

De två hundarnas kvinnliga ägare sparkade till pudeln varefter den ena större hunden attackerade pudeln och bet den vid magen och ryggen. I samma veva föll pudelns ägare omkull. Rottweilern lossade sedan sitt tag om den mindre hunden och ägaren avlägsnade sig från platsen med hundarna. Innan hon gick skrek hon "Saatanan hurri" till den gamla damen.

Vilka skyldigheter

Borgåbon Barbro Bergman-Robertz har reagerat på händelsen och frågar vilka rättigheter och skyldigheter man egentligen har som hundägare.

– Finns det något myndigheterna kan göra i ett sådant fall? Och kan man i vissa fall kräva att farliga hundar bär munkorg, undrar Bergman-Robertz.

Det betyder att den bitna hundens ägare inte följt reglerna. Rent juridiskt är min spontana reaktion att den är ansvarig i det här fallet. Hundar ska vara kopplade.

Hälsogranskningen i Borgå konstaterar att okopplade hundar inte får springa ut från gården. De konstaterar ändå att främmande hundägare knappast får sparka någon annans hund - precis som hundar inte får attackera andra hundar.

På Borgåpolisen säger kriminalkommissarie Jyri Hiltunen att hundbett kan vara komplicerade fall. Att den bitande hunden är aggressiv behöver inte nödvändigtvis spela någon roll. I det här fallet har hunden som blev biten också inte varit kopplad och själv först sprungit till rottweilern.

– Det betyder att den bitna hundens ägare inte följt reglerna. Rent juridiskt är min spontana reaktion att den är ansvarig i det här fallet. Hundar ska vara kopplade.

Kopplade hundar

I regel uppstår hundbett när ägaren inte hållit hunden kopplad, tilläger Hiltunen. Att ett annat djur eller en människa blir biten betyder inte automatiskt att djurets ägare är skyldig - förutsatt att hunden varit kopplad.

– Om vi till exempel ponerar en situation där ägaren har en aggressiv hund som är kopplad till ett träd. Om någon sticker handen dit och blir biten så är det offrets fel. Men en kopplad hund betyder inte automatiskt att man är oskyldig, man måste också hålla djuret under kontroll.

Angående munkorgen säger såväl Jyri Hiltunen som stadsveterinär Tiina Tiainen att det inte går att tvinga någon att lägga munkorg på hunden.

– Djurskyddslagen säger ingenting om munkorgar och enligt den kan man inte kräva munkorg på hunden, säger Tiainen.

Mer läsning