HS: Poststrejkens parter kunde inte komma överens på måndagen – oenigheterna växte under kvällen

Förhandlingarna fortsätter på tisdagen. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Poststrejken är nu inne på sin tredje vecka. Förhandlingarna fortsätter i dag, tisdag.

På måndagen rapporterade bland annat Helsingin Sanomat och Ilta- Sanomat att posttvisten kanske skulle få en lösning samma dag eller på tisdag.

Parterna förhandlade under hela måndagen, men någon överrenskommelse kunde inte nås. Enligt Helsingin Sanomats källor berodde det på att oenigheterna växte under kvällens gång.

Under helgen lades ett förslag fram där paketsorterare skulle ha haft i stort sett samma villkor som förut. Både PAU och Palta var redo att acceptera medlingsbudet, men inte Medieförbundet. Helsingin Sanomat skriver att ett liknande förslag behandlades av Posten, PAU och Industrifacket på måndagen. Den nya förslaget involverar inte Medieförbundet.

Förhandlingarna väntas fortsätta i dag, tisdag.

Strejkerna fortsätter

Bland annat PAU utvidgade strejken på måndagen. Den berör nu 10 000 postanställda inom postutdelning, sortering, transporter och i postbutiker. Utdelningen av morgontidningar berörs däremot inte av strejken.

Sympatistrejkerna fortsätter också. Bland annat meddelade Järnvägsunionen (RAU) på måndagen att man utvidgar sin sympatistrejk.

Även Finnair ställde in många av sina flyg på måndagen. Ännu på tisdagen är flera flyg inställda. Bolaget är i kontakt med de resenärer som drabbas.