HS: Polisens specialgrupp hindrade skjutning i Borgå

INSATS. En man som hotat döda sin före detta sambo hindrades från att utföra dådet tack vare polisens nya specialgrupp. Bild: Kristoffer Åberg

En man som hotat döda sin före detta sambo hindrades från att utföra dådet tack vare polisens nya specialgrupp. Specialgruppens uppdrag är att förhindra genomförandet av brott.

Helsingfors tingsrätt dömde den 10 juli en 61-årig man till två och ett halvt års fängelse för förberedelse till grovt brott mot liv och hälsa, olaga hot, tre fall av skjutvapenbrott och för innehav av föremål och ämnen som lämpar sig för att skada någon annan, skriver Helsingin Sanomat på tisdagen.

Enligt HS kunde mannen hindras från att ta livet av sin före detta sambo tack vare polisens nya så kallade hotgrupp. Hotgruppen inledde sin verksamhet 2016 och har som uppgift att undersöka planerade brott i syfte att hindra dem från att förverkligas.

Mannen hade gjort upp en detaljerad plan för att döda kvinnan, som befann sig på ett skyddshem i Borgå. Han hade redan en längre tid hotat och förföljt henne och gjorde i april ett första försök att ta livet av henne. Den gången lyckades han inte fullfölja dådet men det var då polisens hotgrupp fick nys om fallet.

Mannen är bosatt i Sverige men då han senare återvände till Finland för att på nytt försöka döda kvinnan kunde polisen följa honom och gripa honom.