HS: Coronaläget i landet ser dystert ut – den stora mängden finländare som rest hem från utlandet överraskade myndigheterna

THL:s direktör Mika Salminen uppdaterade på tisdagen riksdagspartierna om coronaläget i landet. Foto: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Helsingin Sanomat skriver att hälsovårdsmyndigheterna misslyckats med att ta de inresande finländarna i tillräckligt beaktande.

De 200 000 finländare som rest tillbaka till Finland från riskområden har överraskat myndigheterna, skriver Helsingin Sanomat på onsdagen.

I går tisdag samlades riksdagens partiledare i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera de nya begränsningar som regeringen föreslår för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. På mötet deltog även Institutet för hälsa och välfärd THL:s direktör Mika Salminen och Social- och hälsovårdsministeriets strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki för att uppdatera partierna om coronaläget i landet.

Enligt Helsingin Sanomats uppgifter hade myndigheternas budskap förändrats totalt sedan förra veckans genomgång. Förra veckan menade THL att det inte var tid för drastiska åtgärder. Nu var budskapet att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är illa ute och större åtgärder behövs.

Tidningen skriver att de återvändande finländarna inte har tagits tillräckligt i beaktande och myndigheterna har inte varit tillräckligt strikta med hemkarantänen för personer som återvänder från riskområden.

Till följd av det dystrare läget stänger alla landets restauranger, barer och kaféer. Regeringen fortsätter på onsdag att behandla ytterligare begränsningar i rörelsefriheten. Hela Nyland eller huvudstadsregionen kommer eventuellt att isoleras.

Mer läsning