Hovrätten behandlar barnmordet i Borgå – försvaret hävdar att det var dråp

Det fruktansvärda dådet skedde i Borgå i november 2017. Bild: SPT / Henri Forss

Det uppmärksammade barnmordet i Borgå har avancerat till hovrätten. Pappan som dömdes för mordet på sin 3-åriga dotter hävdar att det var dråp.

Helsingfors hovrätt inleder i dag behandlingen av barnmordet i Borgå. Östra Nylands tingsrätt dömde i juni i fjol en 38-årig man till livstids fängelse för mordet på sin 3-åriga dotter.

Mannen kapade flickan av mamman utanför mammans och flickans hem i november 2017. Han och flickan gick till en nära belägen lekpark medan mamman och några av grannarna följde efter och försökte övertala honom att återlämna flickan.

När polisen kom på plats plockade mannen fram en kniv och knivhögg flickan tre gånger. Dådet föregicks av en utdragen vårdnadstvist.

Dessutom dömdes mannen för misshandel, hemfridsbrott, bortförande av barn och olaga hot.

Mannen överklagade domen till hovrätten. Enligt mannens försvar är tingsrättens dom för hård.

– Händelseförloppet är rätt klart, tvisten gäller brottsrubrikerna. Vi utgår från att det var fråga om dråp i stället för mord, säger mannens advokat Matti Kauppi till SPT.

En fråga om kvalifikationer

Enligt försvaret uppfyller dådet inte kvalifikationerna för mord när det gäller förhandsplanering och grymhet.

– Vi utgår från att dådet inte var planerat. Dessutom anser vi att det kan ha varit dråp. Det finns olika sorters rättspraxis i den här frågan.

Dessutom anser försvaret att åtalspunkten om misshandel borde ha dömts som lindrig misshandel, att hotet inte riktade sig mot mamman och att bortförandet av barn var avtalat i förväg.

Angående hemfridsbrottet har försvaret inga anmärkningar.

Mannen dömdes också till skadestånd på totalt nästan 50 000 euro, vilket är mycket i finska förhållanden.

– På ett allmänt plan anser vi också att skadestånden var rätt höga på den gängse skalan. Vi utgår från att de borde ha varit lägre, säger Kauppi.

Försvaret kommer att presentera ett nytt vittne under behandlingen i frågan som gäller bortförande av barn. Vittnet hördes i förundersökningen men inte i tingsrätten.

Åklagaren: Inga nya krav

Åklagarsidan kommer att upprepa sin argumentation från tingsrätten. Häradsåklagare Jukka Haavisto uppger att åklagaren inte har några nya krav på mannen.

– Han har överklagat beslutet, åklagaren yrkar på samma åtal som han har blivit dömd för, säger Haavisto.

Enligt honom har åklagarsidan några nya skriftliga bevis. Dessutom utgår ett av åklagarens vittnen.

Hovrätten behandlar fallet i tre dagar. Domen väntas kring en månad efter sista behandlingsdagen.

Mer läsning