Hovrätten ändrar inte på domen i barnmordet

TRAGEDI. Mordet hände vid en lekpark i Borgå. Här en bild från minnesstunden efter dådet. Bild: Kristoffer Åberg

Nicholas Cherchel dömdes till livstids fängelse i Östra Nylands tingsrätt för mordet på sin egen dotter. Han överklagade domen.

Hovrätten ser inte orsak att ändra på Östra Nylands tingsrätts dom i fallet med pappan som mördade sin treåriga dotter i Borgå hösten 2017.

Tingsrätten dömde den nu 39-åriga Nicholas Cherchel till livstids fängelse för mord, utöver en rad andra brott. I domen konstaterade tingsrätten att dådet var planerat och mycket grymt. Cherchel ansåg å sin sida att det handlade om dråp, inte mord, och överklagade domen.

På torsdagen publicerade Helsingfors hovrätt ett beslut där man konstaterar att tingsrättens dom var korrekt. Hovrätten håller med tingsrätten om att dådet var rått, grymt och planerat – och att det därför handlar om mord och inte dråp.

Det var i november 2017 som mannen förde bort barnet utan att mamman hade möjlighet att förhindra det. Han tog dottern till en lekpark i centrala Borgå där han knivhögg henne just när polisen anlände. Flickan dog i ambulansen på väg till sjukhuset.

Cherchel döms också att betala skadestånd till modern på 25 000 euro för lidande, vilket är mer än delegationen för personskadeärendens rekommendationer. Det motiveras med att mamman var vittne till gärningen samt av gärningens art. Dessutom döms han att betala ersättning bland annat för förlorad inkomst, sammanlagt nästan 15 000 euro.

Här kan du läsa om bakgrunden till tragedin.