Hotfull eldsvåda på Forsby gård – brandskadorna begränsades tack vare larmet

ELDSVÅDA. Det uppstod en brand i den slottsliknande herrgården på fredagsmorgonen. Bild: Arkiv/Harriet Bruce

En brand uppstod i Forsby gårds huvudbyggnad på fredagsmorgonen. Man hade ändå tur i oturen, slutresultatet kunde ha varit avsevärt värre. Larmet kom omkring 5.30 på morgonen.

Jourhavande brandmästare Timo Tähtinen säger att automatlarmet väckte ägarna som granskade situationen i den historiska herrgården. Det visade sig att ett kylskåp fått ett tekniskt fel och börjat brinna i ett grovkök (eller hjälpkök som det också kallas). Byggnaden är 800 kvadratmeter stor, vilket innebär att risken för en storbrand var verklig.

– Vi släckte branden fort, och själva brandskadorna var ganska små eftersom elden inte bet sig fast i strukturerna. Det kom ändå stora mängder svart rök som spred sig i nästan hela byggnaden. Vi försöker ventilera ut det vi kan nu, säger Tähtinen.

Röken orsakar stora skador i sig, Tähtinen uppger att det finns en hel del gammalt och värdefullt lösöre i form av tavlor och annan konst som fått ett lager sot på sig, precis som själva byggnaden i sig.

– Här finns stora rum som röken spridit sig i. Soten måste tvättas bort, och lukten kan man få bort med en ionisator. Det finns företag som sköter sådant. Sedan är konstverken och lösöret en annan sak. Men det är nog en stor lättnad att det inte blev värre än så här.

Mer läsning