Orsaken till branden på …Mästarvägen ett mysterium

HOTFULLT. Till en början verkade branden vara omfattande men vid 17-tiden såg det ut som att räddningsverket började få den under kontroll. Bild: Maria Björkqvist

Vad som orsakade branden i en hall på Mästarvägen i fredags utreds ännu. Branden började i takkonstruktionerna där det inte borde ha funnits några elkablar.

Brandmästare Jouni Virta som ledde släckningsarbetet i fredags då industrihallen i Östermalm brann konstaterar att det är knepigt att fastställa orsaken till branden.

– Vi misstänkte i fredags att branden startat vid en elkabel, men den preliminära utredningen gav redan då vid handen att det inte finns elkablar i taket på det stället där branden började. Det gör det lite svårare att hitta orsaken, säger Virta.

I måndags fortsatte arbetet med att fastställa brandorsaken. Att den börjat i taket är ändå klart.

– Det finns inga tecken inne i hallen på att någon brand skulle ha börjat på väggarna eller golvet, säger Virta.

Den aktuella hallen ägs av Rederi J.L. Runeberg som har sitt kontor i ena ändan av byggnaden. Plåtföretaget Brione hyr en del av hallen av rederiet för sin svetsverksamhet.

Bild: Oskar Skogberg

Tur i oturen

Verkställande direktör för rederiet Ted Lönnroos är glad över att det inte gick värre. Kontoret klarade sig helt oskadat ur branden förutom att vissa vattenskador uppkom.

– Brandmännen kylde ner huset så att inte elden skulle sprida sig, och vi kan fortsätta verksamheten bara vi torkat upp.

Under de närmaste dagarna kommer hålen på taket till kontorsdelen att lagas.

I samband med att rederiet hyrde ut en del av hallen till Brione lät man sätta upp en brandvägg mellan de två delarna.

– Vi behövde skilja av utrymmet på något sätt, och den brandväggen var till nytta nu, säger Lönnroos.

Hur stora de materiella skadorna på själva fastigheten är återstår att se.

– Jag måste säga att brandkåren imponerade stort. Alla visste precis vad de skulle göra. Annars hade nog skadorna blivit större, säger Lönnroos.

Röklukt redan tidigt

Arbetet i fastigheten pågick som vanligt hela fredagen. Både de som jobbade i svetsverkstaden och de som var inne på kontoret kände röklukt redan tidigare under dagen.

– En anställd kände röklukt under förmiddagen, som om någon skulle bränna trä i närheten. De som jobbade i hallen undersökte orsaken och var till och med uppe på taket, men hittade inga tecken på någon brand då, säger verkställande direktör Tommy Granlund på Brione.

Han reagerade också själv på röklukt vid 13.30-tiden. Strax före 16 kontrollerade produktionschefen ännu läget och lade då märke till rök från taket och larmade brandkåren.

Brandmästare Jouni Virta konstaterar att röklukten syftar på att branden pyrt länge i taket innan den blossade upp.

Materiella skador

Tommy Granlund har hunnit skaffa sig en överblick över skadorna. Fastän själva verkstaden inte brann blev rök- och vattenskadorna på inventarierna omfattande.

– Det blev skador för åtminstone tiotusentals euro. Vi måste säker kassera en stor del av materiallagret, plåtkomponenterna och andra komponenter som hänför sig till svetsningen.

Materialet dränktes av släckningsvatten.

– Man vet inte vilka andra ämnen från branden som kan ha hamnat på materialet, så vi vågar inte använda det, säger Granlund.

Också elverktyg och andra inventarier är obrukbara efter släckningen. En del hann de anställda få ut ur verkstaden efter att branden upptäckts.

– Vi prioriterade att få ut gasflaskor, en truck och svetsaggregat.

Verksamheten fortsätter

Briones egen hall där det mesta av produktionen sker finns på Verkstadsvägen hundra meter från hallen som brann. Plåtarbete är den huvudsakliga verksamheten, men Granlund tror att också svetsarbeten kommer att kunna utföras inom några dagar.

– Vi har preliminärt ordnat tillfälliga utrymmen för svetsningen. Och vi har planerat att förstora hallen vid Verkstadsvägen under sommaren, nu gäller bara att sätta fart på planeringen, säger han.

Larmet om branden kom efter klockan 16 i fredags. Vid 19-tiden var den släckt men eftersläckningen fortsatte en god bit in på kvällen. Ingen skadades i branden men det blev en del materiella skador.

Mer läsning