Höstvisan sjöngs med fräscha förtecken

NYTÄNK. Nea Nordström ackompanjerades av Arthur Eriksson på cello. Bild: Helén Kurri

Den traditionella Höstvisan försvarar sin plats bland höstens digra konsertutbud. Två slutsålda konserter och hela raden av unga vissångare på scenen talar sitt tydliga språk: Visan är fortsättningsvis en populär genre.

De lokala vissångarna höll sig väl framme under årets Höstvisan som sjöngs i lördags på Solhälla i Pellinge. Gamla bekantingar, såsom Borgås bästa trubadur Stefan Paavola, fick sällskap av hela raden unga sångförmågor som både bjöd på klockren sång och på nya, fräscha låtval.

På föreningshusets scen sågs bland annat ett gäng scenbitna musiker med Borgå gymnasium som gemensam nämnare. De fem ungdomarna, som musicerade under namnet Pare quartet feat. Ellen & Nea, har tidigare upprätt på Bogy-show men med musikläraren Rolf Danielssons goda minne tog de nu klivet ut i det offentliga scenrummet.

De unga musikerna och sångarna uppträdde i flera olika konstellationer och för publiken var det roligt att se nya ansikten i vistagen. Också repertoaren bjöd på något nytt. Mångbegåvningen Arthur Eriksson underhöll på flera olika instrument och tufft av honom var det till exempel att ta sig an Astor Piazzollas verk Adios Nonino, i genren Tango nuevo.

Överlag kändes det fräscht med lite annorlunda låtval och arrangemang, och det bjöd också duon Emma & Anni på. Emma Bakalov och Anna-Julia Stråhlmann flörtade med populärmusiken och med sina välklingande röster sjöng vispoppiga versioner av bland annat Kents och Sias låtar.

Tryggad återväxt

Den ungdomliga närvaron på Höstvisan kom med glädjande nya vindar och skvallrar samtidigt om att tillväxten är tryggad: Den östnyländska visan lever och mår bra.

I det sammanhanget är det skäl att tilläggar att också det "gamla gardet" försvarade sin plats på scenen. Stefan Paavola, som redan nämndes, är en underhållare av rang och där det eventuellt brister i sången så kompenseras det med karisma och käckt mellansnack. De bluesinspirerade och rockiga visorna, som varvades med en och annan Pörtövits, uppskattades i varje fall storligen av åhörarna.

Den instrumentala versionen av Lasse Mårtenssons Stormskärs Maja blev något av en höjdpunkt – Stefan Paavolas tolkning var både utsökt vacker och känslofylld.

Vislyriker och andra

Erfarenhetens röst kom också i form vissångaren Lasse von Hertzen. Vismognaden syntes bland annat i hans imponerande förmåga att leka med orden och med bravur klara också snabba och komplicerade texter. von Hertzen sjöng bland annat på några klassiker av Povel Ramel och Owe Törnqvist.

Ett verkligt fräscht inslag på årets Höstvisan var även Karissångaren Sara Selenius vars oerhörda röstresurs var kvällens utropstecken. Selenius, som för östnylänningarna är bekant som solist i gruppen Mandys Nyckel, sjöng bland annat vackra Mitt haf.

Havsballaden till text av Arvid Mörne är aktuell tack vare skivprojektet Arvid Mörne – Nya visor där sju vissångare presenterar sina tonsättningar av den finlandssvenska diktarens poesi – i första hand av hans skärgårdsinspirerade naturlyrik.

Årets Höstvisan kom med sköna visor och genuint fin stämning. Plus i kanten fick också publikens lots för dagen, Camilla Andelin, som kunnigt och avslappnat beledsagade åhörarna genom de cirka en och en halv timme långa konsertsessionerna.

Den 8.9 kl. 13.15 och xx17på Solhälla, Pellinge.

Artister: Sara Selenius, Lasse von Hertzen, Stefan Paavola, Emma & Anni, Pare quartet feat. Ellen & Nea.

Konferencier: Camilla Andelin.

Arrangör: Visans vänner i Östnyland.

Mer läsning