Höstens loppmarknad med barnprylar kan vara den sista

POPULÄRT. Loppmarknaden med barnprylar lockar både försäljare och fyndglada barnfamiljer. Bild: KSF-arkiv/Maj-Louise Wilkman

På söndag drar det ihop sig till ett av storevenemangen i Borgå, åtminstone för barnfamiljer, när parkeringsgaraget under S-Market i Näse förvandlas till loppmarknad för en dag. Risken finns att jippot är det sista i sitt slag.

– Tyvärr är det så att höstens loppmarknad för barnprylar kan vara den sista, säger Kati Kohonen, ordförande för Mannerheims barnskyddsförbunds lokalförening MLL Uusi Porvoo. Problemet är att vi har svårt att rekrytera nya föreningsmedlemmar och den vägen få flera händer med då loppmarknaden organiseras.

I själva verket är hela föreningsverksamheten i gungning. På grund av problem med lokaler och eftersom nyrekryteringen haltar har man varit tvungen att stänga ner familjekaféverksamheten som varit omtyckt bland många barnfamiljer. Alla annan aktivitet, såsom barnpassningsservicen som lanserades då föreningen startades upp för tio år sedan, har också avvecklats.

Sedan våren har styrelsen funderat på om det finns skäl att över huvud taget fortsätta föreningsarbetet när beslutsperioden tar slut vid årsskiftet. Enligt Kati Kohonen är en möjlighet att helt enkelt sätta verksamheten på is ett tag.

Hjälp behövs

Men först är det dags för loppmarknad. Föreningen med Kohonen i spetsen har aktivt gått ut och försökt värva frivilliga för de praktiska loppmarknadsarrangemangen, och fortfarande är det inte för sent att haka på ifall man vill sträcka ut en hjälpande hand och jobba för barnfamiljernas bästa i någon timme.

– Det är bara att ta kontakt ifall du vill vara med, och det gäller både privatpersoner och föreningar, säger hon.

Kati Kohonen är medveten om att loppmarknaden – som har rykte om sig att vara Finlands största i sin nisch – är väldigt populär både bland säljare och bland köpare. I år deltar 160 försäljare i evenemanget och flera hade gärna varit med – om de hade fått plats.

– Så här är det varje år. Folk köar för att få vara med, säger hon.

Fyndplats

Loppmarknadsbesökarna brukar bara flera tusen till antalet: Parkeringshallen i Näse är en utmärkt plats om man till facilt pris behöver en ny cykelhjälm till barnet eller om byxbenen på vinteroverallen blivit för korta.

MLL Uusi Porvoos populära loppmarknad har hittills ordnats två gånger om året, och varje gång har evenemanget gjort succé. Ett garanterat plus bland marknadens yngre klientel är chansen att bekanta sig med brandbilarna som lokala frivilliga brandkårer kört in i parkeringsgaraget. FBK:arna ställer samtidigt upp som friviligövervakare av den allmänna säkerheten under evenemanget.

Loppmarknaden, som ordnas söndagen den 30 oktober, pågår klockan 10–13.

Mer läsning