Hösten kommer, insatserna stiger

Butchers quarterback Jabari Harris har en tuff uppgift framför sig då giganten Roosters står för motståndet i FM-semifinalen på lördag kväll. Bild: Tommi Willberg

I september avgörs FM-guldens öde i amerikanska fotbollens Lönnliga och i rugbyns FM-serie. I fotbollsserierna spelas fortsättningsserier och möjliga uppflyttningskval. Detta gäller för de östnyländska lagen inblandade i toppstriderna.

AMERIKANSK FOTBOLL

Och så är det dags. Grundserien är undanstökad just så jämn som experterna på förhand förväntade sig. Chefstränare Jim Nendel lotsade sitt Butchers till en tredjeplats och en plats i semifinalskedet mot grundserietvåan Roosters.

Butchers avslutade sin grundserie med segrar över Crocodiles och Crusaders medan Roosters lät sina tongivande spelare vila då de föll mot Crocodiles i den sista omgången.

Butchers och Roosters möttes två gånger i grundserien i början av juli och då var Helsingforslaget bättre. Frågan är nu vilket av lagen som utvecklats mest under de gångna dryga åtta veckorna.

Historiskt sett har Roosters fördelen. Butchers har fallit mot rivalen i semifinal både 2018, 2017 och 2014. Butchers senaste guld kom 2010. Roosters vann åtta raka mellan 2012-19 före coronapandemin satte sin sked i soppan.

Roosters-Butchers i Vanda på lördag kväll klockan 18.30. FM-finalen spelas på Lahtis stadion den 12 september klockan 14.00.

FOTBOLL

Det blir spel i fortsättningsserier både för FCFJ:s damer och för FC Futuras herrar. Damlaget inleder sin tre matcher långa serie på söndag hemma mot FC Honka/2 och seriepoäng behövs om drömmen om uppflyttningskval till division 1 ska hållas realistisk. Tre gruppvinnare och den bästa grupptvåan i fortsättningsserierna går till uppflyttningskvalet.

FCFJ är för tillfället den sämsta av tre grupptvåor med sina 17 poäng. Övriga grupptvåor är TPV (22 poäng) och ToU (19 poäng). FCFJ:s bästa chans känns som att klättra förbi gruppledaren FC Espoo och avancera som gruppvinnare. FC Espoo har 20 poäng och en åtta mål bättre målskillnad än FCFJ så någon lätt uppgift blir det inte.

FCFJ:s två övriga matcher spelas den 11 september hemma mot JyPK/2 och 19 september borta mot FC Espoo.

FC Futura är däremot stadig gruppetta inför den fem matcher långa fortsättningsserien. Det gäller att hålla sitt sju poängs försprång ner till tvåan Valtti och de övriga konkurrenterna om man vill gå vidare till uppflyttningskvalet till division 2. Tio segrar på elva matcher i grundserien bådar gått, men det lönar sig inte att ropa hej förrän man är över bäcken.

FC Futuras säsong fortsätter den 10 september på hemmaplan mot MPS/2020.

RUGBY

Minst en match, potentiellt tre matcher kvar. Det gäller för Borgålaget Old Town Shamrocks som på lördag avslutar sin grundserie mot obesegrade guldfavoriten Warriors i Helsingfors. Butchers sitter just nu på tredjeplatsen, alltså den sista slutspelsplatsen men avancemang är långt ifrån säkert.

Tabellfyran Turku Eagles, som Butchers vann i måstematchen i senaste omgången, lurpassar bara tre poäng bakom Shamrocks och har dessutom två matcher kvar att spela. Då en seger är värd fyra seriepoäng och Turku Eagles möter jumbolaget Jyväskylä RC i sin sista match ser Shamrocks väg mot semifinalen minst sagt snårig ut. Inte ens en skrällseger mot Warriors räcker med säkerhet. En förlust medan Turku Eagles senare samma eftermiddag slår Helsinki RC och säsongen är sannolikt slut.

Värt att minnas att oavgjort är värt två poäng och om ett lag lyckas göra fyra tries eller mer belönas man med en poäng. En förlust med under sju poäng ger också en extrapoäng.

Innebandy

PSS damer inleder säsongen i F-ligan (grupp A) på bortaplan mot SB-Pro den 18 september, hemmapremiären mot Classic spelas den 21 september.

ÅIF:s damer inleder säsongen i F-ligan (grupp B) på bortaplan mot Blue Fox den 18 september, hemmapremiären spelas den 25 september mot O2-Jyväskylä.

ÅIF:s herrar inleder säsongen i division 1 på bortaplan den 12 september mot SaiPa, hemmapremiär blir den 1 oktober mot Pirkat.

Ishockey

Hunters herrar inleder säsongen i Finlandsserien på bortaplan mot Titaanit den 18 september, hemmapremiären mot HCIK spelas den 24 september.

Handboll

Akilles damer inleder säsongen i division 1 på bortaplan mot Dicken Akademi den 12 september. Hemmapremiären är inte spikad.

Akilles herrar inleder säsongen i division 1 på bortaplan mot HIFK Akatemia den 15 september, hemmapremiären mot GrIFK Akademi äger rum den 25 september.