Hösten 2015 tog en segelbåt med sig en ryssja till havsbottnen utanför Lovisa. Nu misstänks båtägaren för grovt bedrägeri.

BÄRGADES. Segelbåten bärgades i oktober 2015 i samband med en uppmärksammad operation. Bild: Arkiv/Max Nyberg

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för den man som misstänks ha sänkt sin segelbåt utanför Lovisa. Fallet väckte stor uppmärksamhet hösten 2015 när båten hittades på 23 meters djup tillsammans med en fiskares ryssja. Mannen bestrider åtalet.

I april 2015 tar en man i Lovisa ut en försäkring för segelbåten han köpt av sin svärfar för 90 000 euro fem år tidigare. Lite efter att båten försäkras lägger han den till försäljning, men förgäves – båten försvinner, och anmäls stulen.

Båten dyker överraskande upp igen när det visar sig att den drivit omkring en stund och kolliderat med en lokal fiskares ryssja för att sedan sjunka. Den hösten samlar sig pressen till en ö för att se när båten bärgas.

Det står tidigt klart att någon slagit ut givaren i fören, en apparat för att mäta bland annat hastighet.

Nu åtalas mannen för att själv ha sänkt sin båt. Rättegången inleddes på Östra Nylands tingsrätt på måndagen, och väntas fortsätta på onsdag och torsdag.

Åklagaren anser att mannen förde ut segelbåten till havs under natten den 10 september 2015. Där ska han ha slagit ut givaren och låtit båten driva omkring tills den sjönk. Av allt att döma gick det inte som planerat. Båten kolliderade med ryssjan och tog med sig fiskeredskapet till 23 meters djup utanför Boistö – något som också ledde till att båten hittades lite senare.

Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse för försök till grovt bedrägeri och grov skadegörelse. Bedrägeriåtalet gäller mannens försök att få ut försäkringspengarna, medan åtalet för skadegörelse kopplas till att han sänkte båten som åklagaren värderar till mellan 50 000 och 90 000 euro.

Mannen bestrider åtalet och hävdar att han var hemma och sov när båten försvann.

Det är oklart när domen faller.

Artikeln uppdaterad: svarande bestrider åtalet.