Hörnan fylls av målningar och teckningar

GOD JUL. Marika Kaarna och Jenni Tuominen kommer samman i Galleri Hörnan över jul och nyår. Här poserar de framför Kaarnas målning Kaamos och Jenni Tuominens tecknade flickskepnader. Bild: Kristoffer Åberg

God jul! Det är det korta och högtidsaktuella namnet på Marika Kaarnas och Jenni Tuominens utställning i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Målaren Marika Kaarna och illustratören och bildkonstnären Jenni Tuominen kommer samman i Galleri Hörnan med julens stjärnstrålande, sagolika och kärleksfyllda budskap.

Sida vid sida hänger Kaarnas färgmättade, magiskt realistiska akrylmålningar och Tuominens precist tecknade, vänskapshyllande illustrationer – tidiga släktingar till de svartvita teckningarna i målarboken Unissakäveiljä som kom 2016.

– Det började egentligen med att jag och Petri Hytönen tecknade torsdagsteckningar, vi hade en torsdagsklubb. Den ena började teckna och den andra fortsatte. Efter det började jag teckna flickskepnader varje kväll och en del hamnade sedan i målarboken, säger Jenni Tuominen.

Boken är också en av orsakerna till att hon, för bara ett par veckor sedan, belönades hon med statspriset i illustrationskonst.

– Det är en stor heder. Som konstnär gör man sina arbeten och arbetar intensivt och tänker kanske inte alla gånger på hur mycket man egentligen skapar. Jag hajade nog till lite när jag hörde prismotiveringen, säger hon.

Gotiska streck

Utställda i Galleri Hörnan finns bland annat några gotiska landskap vars senare versioner finns i Unissakävelijä. Utifrån gotiken snirkliga streck föddes målarbokens story och bildade en fortsättning på teckningarna.

Jenni Tuominen älskar naturen och är bland annat en ivrig svamplockare i favoritskogen på Svinö, "en sagoskog" som hon själv beskriver den. Motsvarande sagovärld har hon överfört till de svartvita teckningarna i målarboken.

– Skogen är helt fantastisk och estetiken påminner om bokens, med mossa och hängande skägglavar.

SNIRKLAT. Jenni Tuominen belönades med statspriset i illustrationskonst för ett par veckor sedan. Den här gotiskt inspirerade flickskepnaden är en förlaga till teckningarna i målarboken Unissakäveiljä som bidrog till premieringen. Bild: Kristoffer Åberg

Tuominen skapar i en till synes barnslig estetisk sfär, men vid en närmare titt kommer hennes skickligt utförda illustrationer med en djupare dimension. Bland spindeltrådar, dödskallar och andra typiskt gotiska epitet träder flickornas och kvinnornas värld fram.

– Flickskepnader är min grej, säger Jenni Tuominen. Också inom keramiken ägnar jag mig åt kvinnor, men då är de mera stolta, starka och voluptuösa än mina tunna tecknade tjejer.

Barnslig estetik

Nyaste nytt är hennes faiblesse för koalabjörnar, medan ett annat favoritmotiv är ponnyer vars knubbiga apparition faller inom ramen för hennes, vid första anblicken, barnsliga estetik. En närmare titt på Tuominens skapande visar ändå på skickligt utförande, det gäller inte bara inom illustrationskonsten, utan också inom keramik och mönsterdesign.

Marika Kaarnas och Jenni Tuominens utställning i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Expon formas av Kaarnas målningar och Tuominens illustrationer.

Utställningen pågår till och med den 7 januari.

Härnäst är Jenni Tuominen och Jukka Pylväs aktuella med barnboken Jengi – siististi sotkussa som utkommer i januari. I den färgglada boken är det kris på Kalmaris konservburksfabrik då sillarna levereras till fel adress.

Vilket för oss tillbaka till jultemat, närmare bestämt till mathysterin och frosseriet som finns med som en ingrediens i Marika Kaarnas målning Chef. I den tar hon ställning till dagens samhälle där mycket kretsar kring mat – bloggar, glassiga tidningar, matprogram på teve – trots att det finns många som kämpar för att få mat för dagen.

Tidlösa teman

Kaarnas estetik, som även den till en början förefaller barnslig, behandlar vid en närmare titt tidlösa teman och tar också starkt ställning mot världens orättvisor. Typiskt är att hon låter människonaturen representeras av djur i sina tavlor.

ROUVA. Marika Kaarnas analys av kvinnans olika roller. Starka färger och en släng av magisk realism är typiska för henne. Bild: Kristoffer Åberg

Motsvarande etiska balansgång finner hon i julens ljus och mörker; en helg där det underbara och det hemska tillspetsas. Det syns också i tavlornas symbolspråk där de andliga och jordliga sinnebilderna varvas.

För Marika Kaarna är färgerna oerhört viktiga och hon skyr inte starka färger för att skapa effekter. I akrylmålningarna hittar man allt från mörklila och turkosa nyanser till gröna, klargula och julröda kulörer.

– Färgen är det som gör det hela intressant. Jag ägnar mig mycket åt att tänka i färger då motiven växer fram, säger hon.

Arbetena som nu visas i Galleri Hörnan är från ett par år tillbaka, och just nu arbetar hon på någonting helt nytt. Början av året vistades hon tillsammans med bildkonstnären Petri Hytönen på Villa Lante i Rom och de uråldriga environgerna gav inspiration och nya idéer som så småningom börjar finna vägen till tavelduken.

Mer läsning