Horisontens rand gäckar i Hörnan

Åbobaserade målaren Mikko Paakkola ställer ut en serie minimalistisk utförda målningar i Galleri Hörnan. Utgångsläget för Vitt på svart – och lite till är, som namnet antyder, monokromt.

Det var på 1970-talet som finska sångaren och låtskrivaren Dave Lindholm sjöng om "valkoista mustalle", vitt på svart. Texten handlade om kärlekens band som inte är konkret, svart på vitt, utan på en trosbaserad sanning – ett perspektiv laddat med möjligheter och visioner.

– Bildkonstnärer äger samma förmåga att se saker ut ett annat perspektiv, säger Mikko Paakkola vars utställning Vitt på svart – och lite till har Lindholms versrad som inspirationskälla.

Tavlorna i serien följer minimalismens filosofi och Paakkolas kraftigt abstraherade landskap målade i monokrom anda. Det vita dominerar, ramas in av svarta element och accentueras av färgmättade, klara pigment.

Paakkolas duk är plexiglas, och han målar med på båda sidorna av glaset.

– Jag använder mycket pigment när jag målar, helt vanligt färgpulver och akrylfärg plus en viss sorts lack.

Bortom horisonten

Egentligen är det inte landskapet i sig utan horisonten och det som finns bortom horisontlinjen som fascinerar och gäckar Mikko Paakkola. Han strävar efter att hitta människans sakrala dimension i den större horisonten – den som finns bortom det vi ser med blotta ögat.

Den tankegången underblåses av det rektangulära format som går igen serien Vitt på svart – och lite till.

– Formen har sin förlaga i fönstren som är typiska för katolska kyrkor, säger Paakkola som har en bakgrund på den europeiska kontinenten, bland annat med konststudier i Paris och boende i Bryssel.

PERSPEKTIV. Mikko Paakkola söker sakrala dimensioner med sina målningar som till vissa delar härmar de kulörta fönstren, vanliga i katolska kyrkor. Bild: Kristoffer Åberg

Han fascineras av ljuset, som i förvånansvärt små strålar, silas genom de kulörta rutorna och de oanade horisonter – konkreta och metafysiska – som öppnas upp bortom glasen. För Paakkola går vägen till de dolda dimensionerna via materialet och färgerna, i noggrant avvägd växelverkan för att uppnå ett fulländat, oberoende tillstånd.

Tavlorna som visas i Galleri Hörnan är inte inramade vilket förstärker känslan av ett innehåll, en existens bortom motivets fysiska gränser. I Mikko Paakkalas abstrakta motiv är förnuftet på undantag och porten till nya världar med oanade horisonter ligger öppen.

FAKTA

Vitt på svart – och lite till

Mikko Paakkolas utställning i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Pågår till och med den 29 april.