Hon tecknar livets röda tråd

TRÅDINSPIRERAD. Dansaren Laura Rokka uppför ett dansnummer med den röda tråden som tema i samband med Filippa Hellas vernissage på Galleria Colmio och under Konstrundan. Bild: Kristoffer Åberg

Illustratören och serietecknaren Filippa Hella tecknar livets trådar i sitt senaste konstnärliga projekt Den röda tråden som förgrenar sig till en bok, en utställning och en koreografi av Laura Rokka.

Den röda tråden har legat ihoprullad i Filippa Hellas undermedvetna sedan länge. Ändarna har bara väntat på att nystas upp, och för ett par år sedan började hon utforska vad de knallröda trådarna riktigt ville säga henne.

– Jag samarbetade författaren Jolin Slotte och det hela utmynnade i en illustrerad lyriksvit som också hette Den röda tråden. Där möter en kvinna livets röda tråd på olika sätt.

Filippa Hella ville fortsätta följa den röda trådens krumsprång ur ett kvinnoperspektiv och nu är hon aktuell med boken Den röda tråden där sidorna fylls av rödtrådiga bilder som berättar en historia. Kvinnan i centrum är inte konstnären själv, också om det finns bitar som kopplar till henne och hennes självbild.

Trådmöte

Hellas bokkvinna möter tråden, förundrar sig, grabbar tag i den och berättelsen börjar.

– I vissa skeden av livet kan man känna sig ensam. Hon som råkar på den röda tråden är hela tiden ensam med den, hon följer den men vet inte alltid vad hon ska göra av den, säger Filippa Hella.

Att bläddra i boken är lite som ett äventyr. Den röda tråden löper från sida till sida och den koltklädda kvinnan följer med – och klipper till och med av tråden! På följande sida knyter hon en rosett och tråden fortsätter, förvandlas till snörena i en korsett, böjer sig till ett kroppsligt virrvarr av vener och artärer, virar sig runt som tygremsorna på en mumie.

Filippa Hellas röda tråd böjer sig till mycket, den triggar i gång fantasin.

– Det är lite som en bilderbok för vuxna, men mycket mera, säger hon själv.

Livlina

Som en pendang till boken ställer Filippa Hella ut en serie tavlor – också de på temat den röda tråden – på Galleria Colmio i Borgå. Symboliken, livstråden är densamma som i boken, men bilderna på utställningen är inte desamma.

– Jag bestämde mig för att inte ställa ut illustrationerna utan i stället spinna vidare på tematiken. Som illustratör och serietecknare är jag intresserad av utforska det narrativa i bildkonsten och hitta nya sätt att föra fram mina bilder och berättelser i ett galleriutrymme.

I tavlorna tas betraktaren på med på en resa genom livet. Startpunkten är födseln och från den nakna babykroppen med navelsträngen – den livsgivande röda strängen – intakt löper tråden vidare mot en spetskantad ålderdom.

Spretigt

Trådarna i tavlorna längs med vägen spretar som livet självt, trasslar till sig ibland och gör snirkliga omvägar. Mitt i trådhärvan, sittande vid spinnrocken, puttande på ett grannrött nystan, balanserande på en sicksackig hjärtkurva eller prydligt korsstygnsbroderad, hittar vi kvinnan. Finstämt, med finess, tecknar Filippa Hella livets blodröda linje som slutar i en glansbildsaktig bild med skira spetskanter – nästan som ett porträtt.

En tredje dimension för Den röda tråden är Filippa Hellas samarbete med dansaren Laura Rokka. Utifrån Hellas snirklande, rödtrådiga illustrationer har Rokka byggt upp en koreografi fylld av livslust.

– Det är en fin upplevelse att se sina bilder omvandlas till dans och rörelse.

Filippa Hellas bok Den röda tråden kommer ur tryck till helgen och kommer till en början att finnas till salu i samband med utställningen på Galleria Colmio. Härnäst väntar Hellas favoritfigur Algot den Sorgmodige på att ge sig ut på nya, elefantiga serieäventyr.

Filippa Hellas bok Den röda tråden (eget förlag), ett slags bilderbok för vuxna, utkommer i dagarna.

Utställningen Den röda tråden, som består av en serie tavlor på samma tema, pågår den 2–25 september på Galleria Colmio i Borgå.

Vernissage och boksläpp blir det den 1 september klockan 17–19 på galleriet, samt dansföreställning klockan 17.30 med Laura Rokka om vädret tillåter.

Dansaren Laura Rokka har gjort en koreografi på tema den röda tråden. Hon dansar utanför galleriet (väderreservation) lördagen den 3 september klockan 12. Klockan 16 läser Jolin Slotte dikter som tar avstamp i olika knutar av livets röda tråd.

I samband med Konstrundan den 3–4 september är Filippa Hella på plats på galleriet klockan 12–18.