Hon tar musik från hela världen till Emsalö

Violinist Linda Hedlund är initiativtagare till musikfestivalen på Emsalö. Bild: Daniel Andersson

Hon har studerat musik och spelat i orkestrar världen över, men väljer ändå att återvända till sin barndoms somrar på Emsalö för att ordna konserter.

Några runda och spröda toner singlar ut ur Linda Hedlunds vackert patinerade violin när hon har satt sig ner på trappan till byagården Midgård på Emsalö i Borgå.

– Emsalö känns som hemma för mig, berättar Hedlund som sedan barnsben spenderat de allra flesta somrar här.

Hedlund konstaterar att hon nästa känner sig som en Borgåbo, även om hon är född och uppvuxen i Helsingfors. Sina första stråktoner spelade Hedlund när hon knappt var en handfull år gammal. Sedan dess har hon varit trogen sin passion, som i dag även blivit hennes yrke.

– Jag har studerat violin utomlands, ibland annat Wien, och vid Sibelius-Akademin där jag också doktorerade.

Trots de digra meriterna återvänder hon gärna till Emsalö på sommaren och för tretton år sedan kom Linda Hedlund på idén att engagera utländska musikerbekanta hon lärt känna, och kombinera det med sommarvistelsen på Emsalö.

– Det var roligt att kunna bjuda vänner och kolleger. Vi spelade då på Emsalö, både i kapellet och på Midgård som ligger väldigt nära sommarboendet på Varlaxudden. Idén fungerade bra, och för varje år blir evenemanget större.

Hedlund bjuder inte bara in musiker från utlandet, utan är även själv aktiv med att gästa många orkestrar både i Finland och utomlands.

– Jag förtjänar brödfödan från min tjänst som violinist på Helsingfors stadsorkester, som främst huserar i det nybyggda Musikhuset i Helsingfors. Men utöver det frilansar jag flitigt.

Hedlund berättar att hon mellan varven på Emsalö kommer vara på resande fot under sommaren, bland annat ska hon spela på konserter i Spanien, men även i Västnyland.

Vilken är din favoritkompositör?

– Oj, det är nästan omöjligt att välja. Det varierar, men just nu kanske jag skulle säga Franz Schubert