Hon söker människorna bakom termerna

STORYTELLER. Jeanette Björkqvist har länge skildrat människorna i samhällets ytterkanter. – Det är så viktigt att berätta deras historier, vi kan inte ha en välfärdsstat utan att vidkännas de här grupperna, säger hon. Bild: Niklas Tallqvist

Jeanette Björkqvist har varit ögon och öron för det liv som hemlösa alkoholister, nigerianska människohandelsoffer och Östeuropas romer lever. Nu belönas hon med det finlandssvenska publicistpriset Topeliuspriset.

Vi tar dagligen del av nyhetsrubriker om ekonomiska nedskärningar och skärpt asylpolitik. Bakom rubrikerna döljer sig människorna som drabbas, och det är de här människorna som Jeanette Björkqvist vill hitta och skildra.

– Bakom märkliga termer såsom "papperslös" eller "illegalt i landet" finns människor med namn och historier. Jag tycker att ett av journalistikens viktigaste uppdrag är att plocka fram de här berättelserna, säger hon.

För att komma människor nära och skapa ett förtroende krävs tid – en bristvara i dagens medievärld. Det är inte ovanligt att en nyhetsreporter på morgonen får uppdraget att "gå ut och göra ett reportage om åldringsvården" som ska levereras samma dag. Men det här är inte ett reportage, säger Björkqvist.

– Ett reportage är inte ett en dags jobb och det kommer aldrig att bli det heller. Ett reportage kräver att du tillbringar mycket tid med människorna du skriver om, det kan inte göras på något annat sätt, säger hon.

– Under åren har jag lärt mig att allt aldrig kan berättas i en text, om den så vore långt över 20 000 tecken lång.

Fortsätter till förändring

En del av Björkqvists reportage har fått allmänheten att vakna och vilja hjälpa till. Efter att hon skildrade några östeuropeiska romers liv i Helsingfors sökte läsare upp romerna för att ge dem pengar, stöd och kläder. Men att texterna ska få den effekten är inget som hon varken kan eller vill lova de personer som hon intervjuar. Hennes uppgift är att berätta om de verkligheter som alla inte känner till.

– Jag har haft förmånen att komma människor väldigt nära i deras ofta väldigt krångliga vardag, en vardag som inte vem som helst har tillträde till. Då är min viktigaste uppgift att förmedla den här vardagen åt andra med respekt för de här människorna, säger hon.

Det som driver henne är människorna och deras historier. Romerna är en folkgrupp som hon ofta återkommer till.

– Man måste fortsätta berätta tills det sker en förändring, säger hon.

Med sina reportage vill hon också utmana den bild som samhället förmedlar av vissa folkgrupper.

– Romer, hemlösa och knarkare ses ofta som offer, men många av dem är otroligt starka överlevare. Det märker man när man får vara tillsammans med dem. Jag vet inte om jag själv skulle mäkta med att leva det liv som många av dem lever.

–Jag tycker att det är så jätteviktigt att berätta de här historierna, vi kan inte ha en välfärdsstat utan att vidkännas de här grupperna.

Inte längre än så här?

Hon har följt invandringsfrågan sedan början av nittiotalet då de första somaliska flyktingarna kom till Finland. I dag är det 2017 och hon kan bli frustrerad över att vi inte kommit längre när det gäller vårt förhållningssätt till rasism och åtgärderna mot den.

– Den största förändring som skett sedan nittiotalet är kanske att det i dag finns ännu fler plattformar för att hata, men attityderna har inte förändrats. På nittiotalet skedde det i form av direkt hat på gatan medan man i dag vräker ur sig vad som helst på nätet. Men det offentliga rummet i Finland är fortfarande väldigt vitt, säger hon.

Hon tackar tidigare nyhetschefer och kolleger för den uppmuntran som hon fått i sitt arbete. En uppmuntrande arbetsmiljö är avgörande för att kunna göra bra journalistik, säger hon.

– Ingen existerar ensam. Man kan inte bygga upp en karriär som leder till ett Topeliuspris om man inte haft en fin arbetsmiljö omkring sig. Och så måste man brinna. Intill dumdristighet.

Fakta

Jeanette Björkqvist

Född 1973 i Borgå, Nyland. Bosatt i Helsingfors.

Årets vinnare av publicistpriset Topeliuspriset på 7 500 euro. Hon belönades för sina engagerade reportage om missförhållanden i samhällets ytterkanter och för att hon på ett respektfullt sätt lyfter fram människor och berättelser som annars inte skulle höras.

Frilansande nyhetsreporter och grävande journalist sedan 2016, publiceras på både svenska och finska.

Jobbade länge för Hufvudstadsbladet, men jobbar i dag främst för Yle och Longplay, en digital plattform för grävande samhällsreportage.

Aktuell med en teaterpjäs om familjevåld som hon skrivit för Lilla teatern i Helsingfors i samarbete med skådespelaren Linda Zilliacus. Pjäsen har premiär i april.