Hon målar själens landskap

Terttu Schroderus-Gustafsson öppnar Kulturhusets Grands konsthöst med en mångsidig utställningshelhet som utstrålar lycka. Så säger också konstnären själv: "Lyckan är att få måla."

Konstnären Terttu Schroderus-Gustafsson är öbo året om. Somrarna tillbringar hon i Eiidsviken på Stor-Pellinge och vintrarna på den lilla spanska Kanarieholmen Teneriffa. Närheten till naturen och havet spiller över i hennes måleri och syns bland annat som vackra skärgårdsvyer, halvsjunkna ekor och blomsterprakt.

Nytt är att hon också experimenterat med bivax och använt den urgamla metoden för att trolla fram undervattensvärldar på duk.

– Mestadels målar jag i tempera men jag använder också färgpasta för att skapa strukturer och tredimensionell känsla i mina motiv.

Ett av hennes färskaste verk, Palokoro, föreställer en gammal trädstam som någon gång urholkats av eld och den räfflade stammen är ett praktexempel på hur Schroderus-Gustafsson lyckas locka äkthetskänsla i olika ytor.

Livscykel

Till de nyare verken hör också en finstämd liten målning föreställande två viggägg och det målade odet till hemmaskären, Vilostund i Eidisviken.

Det är dels existentiella, dels estetiska teman som Terttu Schroderus-Gustafsson rör sig kring i sitt måleri.

– Det handlar mycket om livets uppkomst. Kanske man kan säga att jag målar mina egna Kalevala-inspirerade mytologier.

Ett annat motiv som återkommer i hennes målningar är kvinnoskepnader i olika utformning. På Grands bottenvåning hittas dansande donnor, viskande femininer och poserande mamseller; en del avbildade i cirklar av strålkastarglans, andra i fint guldregn eller böljande månljus.

– Den mytiska kvinnobilden går igen i mina tavlor. Det är ett motiv som är roligt att variera och leka lite med.

För Terttu Schroderus-Gustafsson bor glädjen på hennes palett, i färgerna, och det är den hon delar med sig av i den aktuella utställningen Mielen maisemia, själens landskap. Här möts nordiskt sommarljus med soldränkta sydlandskap, karga klippor och prunkande blomster.

Fakta

Mielen maisemia

Terttu Schroderus-Gustafsson ställer ut målningar på Kulturhuset Grand på rubriken "Själens landskap".

Utställningen pågår till den 30 september.