Hon hjälper och inspirerar Östnylänningarna

VARDAGSSYSSLOR. Lina-Lotta Kavander har flera kunder som hon hjälper med städning och andra vardagssysslor 1-2 gånger per månad. De äldre kunderna uppskattar henne stort, eftersom hon också har tid att prata med dem en stund. Bild: Kristoffer Åberg

Det var Lina-Lotta Kavanders vänlighet och hjälpsamhet som gjorde henne till årets 4H-medlem i södra Finland.

Klockan har precis slagit tolv. Eleverna på Lovisa gymnasium kommer ut från klassen fnissandes. Det är fredag och snart är det dags för veckoslut. På gymnasiets andra våning möter vi 18-åriga abiturienten Lina-Lotta Kavander.

Vid sidan av skolgången är Kavander aktiv inom ungdomsorganisationen 4H. Hon tycker om när det händer saker och ting och håller sig gärna sysselsatt. Efter att ha vari med i nio år fick hon igår meddelandet om att hon utnämnts till årets 4H-medlem i södra Finland 2018. Dagen efter nomineringen är hon fortfarande förvånad över beskedet.

– Det känns både roligt och bra. Jag hade hört om att jag var nominerad, men jag trodde inte att jag skulle bli vald.

Kavander har sedan 2015 varit med i 4H:s program, Händig hemhjälp. Några gånger i månaden åker hon hem till äldre personer för att hjälpa till med olika vardagssysslor som att piska mattor eller att plocka ogräs. När jobbet är gjort stannar hon kvar för att hålla kunderna sällskap och prata lite.

– Jag brukar stanna en stund för att det finns många som inte riktigt har någon att prata med.

Lina-Lotta är mycket omtyckt av kunderna, vilket var en av motiveringarna varför hon utsågs till årets medlem i södra Finland. Anna Liljeström, verksamhetsledare för Östnylands 4H, beskriver Lina-Lotta som en inspirerande förebild för andra ungdomar i trakten och ställer alltid upp då det behövs. För Kavander är det viktigt att få göra något värdefullt.

– Jag gillar att hålla mig sysselsatt, och 4H är ett jättebra sätt för att göra det.

Hennes stora intresse är hästar och i yngre ålder jobbade hon med 4H-egenuppgiften Hästen och premierades under åren 2011-12 av Östnylands 4H. Under de senaste åren har hon deltagit i både nationell och internationell verksamhet i 4H. Bland annat har hon deltagit i flera nordiska ungdomsveckor och ett nordiskt 4H-läger.

Kavander säger att 4H har gett henne bra erfarenheter. Hon kan inte avgöra vad det bästa med organisationen är, men säger att det finns en jättefin gemenskap bland alla 4H:are.

– Det som jag gillar är att det här passar för alla, ung som gammal. Dessutom är det bra sätt att få sommarjobb.

Kavander har varit aktiv i många år och är gärna med ett tag till även efter studenten, bara det är möjligt.

– Jag skulle gärna vilja fortsätta med 4H, men det beror på hurdan verksamhet det är på orten jag väljer studera vid.

Även om det är ännu långt till vår, så har Kavander funderat på framtiden. Hon är intresserad av samhället och har tänkt på att studera samhällsvetenskaper, möjligtvis i Åbo. Men ingenting är bestämt.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill, ingenting är fastspikat. Först måste jag bestämma vad jag gör med min häst.

Mer läsning