Hon fotar gränslandet mellan dröm och verklighet

GRÄNSLAND. Annimari Taivalsaaris fotokonst rör sig i gränslandet mellan dröm och verklighet. Här verket Uni, sömn. Bild: Filip Snelllman

För fotokonstnären Annimari Taivalsaari är naturen och olika miljöer en ständig inspirationskälla. I serien Vindfläktar har hon landskapet som utgångspunkt.

Annimari Taivalsaaris landskap är inga typiska naturfotografier. Hennes landskap kan vara hotfulla, vänliga, slutna eller symmetriska, i dem kan man finna olika skikt av verkligheten inbäddad i dimhöljda slöjor.

– Tiden är starkt närvarande och suddar ut gränserna mellan dröm och verklighet och mellan det förflutna och nuet, säger Taivalsaari i ett pressmeddelande.

Serien Henkäyksiä (Vindfläktar) består av nästan fyrtio fotografier där fotokonstnären, via landskapen som metafor, förmedlar sina upplevelser och känslor. Taivalsaari har bland annat inspirerats av den ostasiatiska landskapstraditionen, och en del av bilderna förmedlar också en animistisk syn på naturen.

En del av fotografierna är tryckta på japanskt papper av mullbärsträ och är uppspända på träramar, andra är pigmenttryck på konstpapper – det finaste möjliga pappret för bläckstråleskrivare.

– Pappret tonar ner fotokänslan och framhäver bildernas likhet med målningar, säger Annimari Taivalsaari som också har romantikens målarkonst och symbolismen som inspirationskälla.

Annimari Taivalsaari är utexaminerad bildkonstnär från Lahden muotoilu- ja taideinstituutti och har Helsingfors som bas. Hon har tidigare ställt ut bland annat i Imatra, Helsingfors, Tartu och Berlin.

Utställningen Vindfläktar visas på Kaplansgården fram till den 29 september, öppet tisdag-söndag klockan 10–16.

Mer läsning