Holmströms Sisu återvänder till Lovisa

GAMMAL TROTJÄNARE. Veteranlastbilen var ursprungligen en buss. Lördagen den andra april visas den upp i Liljendal och i Lovisa. Bild: Veikko Hoppula

För femtio år sedan försvann bolaget Hj Holmströms lastbil ur gatubilden i Lovisa. Lördagen den andra april återvänder bilen till Lovisa på ett veteranbilsjippo.

Fordonet registrerades 1935 som en buss med plats för tjugofyra passagerare. Den hade gardiner i fönstren och en ställning på taket där passagerarnas bagage kunde surras fast. Längst bak på bussens utsida fanns en ställning för cyklar.

Bussen som var av märket Sisu och modellen SH-4 var en av de fjorton bussar Hjalmar Holmströms bolag ägde 1935. Den trafikerade i huvudsak på rutten Helsingfors–Lovisa och Lovisa–Kotka fram till 1939 då kriget mot Ryssland bröt ut. Eftersom inte vilka fordon som helst dög att använda i försvaret tvingades Hjalmar Holmström avstå från en del av sina bussar. Sisu SH-4 tjänade bland annat som ambulans i Karelen och som fraktbil för de finska trupperna.

I något skede av striderna förstördes bilen så pass att man var tvungen att ta bort en del av karossen. Fordonet byggdes om till en lastbil.

Under mellanfreden 1941 tjänade den gamla bussen i reserven, men under fortsättningskriget fick den åter nya ansvarsfulla uppgifter.

Då kriget tog slut var fordonet illa åtgånget. Den gamla bussen fick återvända till Lovisa där den reparerades på Holmströms verkstad. Då den åter var i kördugligt skick tjänade den inom bolaget bland annat för transporter av olja och däck. Eftersom bilen hade en stark motor användes den också i bogseringsuppdrag och ibland fraktade man stora snölass på flaket.

Fakta

Veteranbilsjippo

Arrangeras lördagen den 2 april i östra Nyland och Kymmenedalen.

Förarna samlas vid Café Lilja i Liljendal kl. 8, där kan bilarna beskådas klockan 8–10.

Sedan körs bilarna från Liljendal, via Hardom mot Lovisa centrum, längs Mannerheimgatan, Mariegatan, Långgränd och Strandvägen till idrottsplanen där de visas upp från och med klockan 10.30.

Klockan 12.30 start mot Kausala, via Abborfors, Strömfors, Svenskby, Elimä, Haapa-Kimola.

Föreningen Veteraanikuorma-Autoseuras vårmöte söndagen den 3 april.

Som lastbil hann fordonet tjäna Holmströms bolag nästan tjugo år innan den ersattes av en nyare modell och togs bort från registret i juli 1966. Då hade den körts över en miljon kilometer.

Eftersom den gamla bussen ansågs ha ett stort historiskt värde köptes den upp av bolaget Suomen Autoteollisuus. På 1970-talet målades fordonet så att det återfick de karaktäristiska färgerna som Holmströmsbussarna hade haft.

I maj 2006 donerade bolaget Sisu Auto i samband med sitt 75-års jubileum den gamla lastbilen till föreningen Veteraanikuorma-Autoseura. Tre år senare började bilen iståndsättas med talkokrafter. Jobbet har varit oerhört tidskrävande och de som tog den gamla bussen till sitt hjärta har fått testa sig fram otaliga gånger.

Men på sommaren 2015 kunde man konstatera att det 80 år gamla fordonet var räddat och en bit av landets historia kan presenteras för kommande generationer.

Veteranlastbilen visas upp vid Café Lilja i Liljendal och vid idrottsplanen i Lovisa lördagen den andra april i samband med en stor veteranbilsträff där 90 fordon deltar.