Höll nollan i nästan sex timmar – toppmöte med VJS nästa för Futura

SÄKER KEEPER. Målvakten Toni Korkiakoski är Futuraförsvarets sista lås. Bild: Tommi Willberg

FC Futura har vunnit fem raka matcher och ligger på en andraplats i serietabellen. Lagets försvar håller tätt med målvakten Toni Korkiakoski som sista lås. Om en vecka på söndag står Futura inför ett jättetest mot obesegrade serieledaren VJS – Korkiakoskis fostrarklubb.

355 minuter. Så länge lyckades FC Futura och målvakten Toni Korkiakoski hålla målet rent i följd under sin pågående segersvit. På torsdag kväll tog Futura sin femte raka seger i division 3-fotbollen då man körde över FC Viikingits andralag med 4–1 (3–1). I och med segern klättrar Futura till en andraplats i sin grupp.

Efter en knagglig säsongstart med en oavgjord match och en förlust har Borgålaget kommit hyggligt i gång.

– Det har varit helt bra matcher. Motståndaren har fått ganska få lägen då vårt försvar börjat fungera. De första matcherna var svåra för oss alla. I dem kunde jag göra bra räddningar men på en bra dag kunde jag ha plockat de skotten som gick i mål. Men sex insläppta på sju matcher är inte direkt dåligt, säger Korkiakoski som under de senaste 400 minuterna endast släppt in en boll – Yunas El Mrabts snygga skott strax före paus.

Seriefinal den 10 juni

24-åriga Korkiakoski har axlat rollen som förstamålvakt under den första tredjedelen av säsongen då förstärkningen Jesse McLean ännu återhämtar sig från en knäskada. McLean lär vara i spelskick efter sommarpausen i juli.

– När Jesse kommer tillbaka blir kampen om speltid hård, säger Korkiakoski som på träningarna har sällskap av några unga framtidsnamn till målvaktspositionen.

Söndag nästa vecka är det dags för en verklig supermatch i Futuras grupp då obesegrade serieledaren VJS gästar Borgå. VJS har vunnit samtliga sju matcher med en målskillnad på 36–8 (dubbelt så många gjorda mål än Futura) och har ett fem poängs försprång till Futura.

Korkiakoski vet exakt vad som står emot honom

– VJS är min fostrarklubb och jag känner hälften av deras startelva. De har värvat bra spelare till den här säsongen. De vill spela och de har Marko Kolsi som primus motor på mittfältet. Deras anfallare är snabba och effektiva vilket märks i mängden mål de gjort. Sannolikt får jag jobba lite mer i den matchen än i tidigare duster.

VJS:s Kristian Lehtonen mäktar i toppen av skytteligan med 13 gjorda mål. Vili Lankinen och Mikko Maaranen, trea respektive fyra i skytteligan, har gjort sammanlagt 13 mål till. Futuras anfall är däremot sargat: Anton Britschgi lider av en ljumskskada och missar med hög sannolikhet åtminstone kommande veckors spel.

SV öppnade poängsaldot i målfest

Matchomgången innehöll också Sibbo-Vargarnas första segermatch i ett heltokigt möte med HIFK:s tredjelag. SV fick en makalös matchstart i dusten som totalt bjöd på inte mindre än elva fullträffar, sju av dem före paus.

Efter en kvarts spel hade Sibbolaget redan en 4–0-ledning och i paus stod siffrorna 5–2. I 48:e minuten fullbordade Robert Nummela sitt hattrick men HIFK stod för en grym slutspurt, satte tre raka mål, men förlorade ändå med uddamålet. Trots segern är SV jumbo, på samma poängsumma som just HIFK/3.

Mer läsning