Hög tantfaktor på Postbacken i sommar

FLÖRT MED FÖRHINDER. Fr.v. Emilia Melén, Kim Gustafsson och Merete Lindholm samt Andreas Wadenström har bärande roller i Postbackenpjäsen Charleys tant. Pjäsen utspelas sig i 1930-talets östra Nyland och för att få till en dejt behövs en tant som förkläde. Bild: Petra Lind

Den klassiska, engelska farsen Charleys Tant spelades på Postbacken för tjugofem år sedan. I sommar är det dags igen.

På Postbackens scen går man i år tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1930-talets Östnyland och den fiktiva herrgården Grannäs utanför Borgå. Det är regissören Jermo Grundström som i samarbete med skådespelaren Kim Gustafsson omarbetat Brandon Thomas manus från 1892 och förankrat de farsartade förvecklingarna i pjäsen Charleys tant i en lokal kontext.

Det lokala får plats också i replikskiftena och överlag har man vinnlagt sig om att passa in manuset i lokala förhållanden, och också justerat texten så den faller en modern publik i smaken.

– Skämten landar också utan en massa "lady" och "sir". Jag har försökt undvika direkta översättningar av lustigheterna, det är inte roligt om inte referenserna fungerar, säger Jermo Grundström.

För Grundström med tjugo års erfarenhet som proffsskådespelare blir det den fjärde sommaren på Postbacken; han har trivts med att spela sommarteater men i år är regissörsrollen hans främsta.

– Regi är egentligen mitt huvudjobb, senast regisserade jag musikalen Godspell på Tampereen Työväenteatteri, säger han.

Grann garderob

Kostymgarderoben kommer med långklänningar och hattar, och kostymören Essi Rämä håller på att sy upp en dräkthelhet som mycket väl kunde ha burits på en soaré i trettiotalets herrgårdsmiljö. Postbackenveteranen Monica Rosendahl har dessutom kopplats in som kostymexpertis, så det lär blir en del draperade klänningar i mönstrat material och kanske någon tvådelad dräkt à la Coco Chanel.

SKRATT PÅ LUT. Charleys tant – Komedi är som bäst när man som skådespelare nästan tappar masken, säger Kim Gustafsson (t.v.), här tillsammans med Daniel Österlund som debuterar på Postbacken. Bild: Petra Lind

– Tidsandan fungerar samtidigt som en liten flört med Postbackens femtioårsjubileum, säger Jermo Grundström och hänvisar till att det gått ett halvsekel sedan Borgåbygdens ungdomsförbund räddade husen på Postbacken från förfall.

Postbackendebutanten Andreas Wadenström spelar Charley och Kristo Salminen kompisen Jack, det vill säga killarna som kärar ner sig i två unga damer. Känslorna är ömsesidiga och för att kunna umgås, och eftersom Charleys stenrika tant (Mia Lybeck) får förhinder och inte kan agera förkläde, övertalar man Charleys morbror, Balthasar "Babben" Fagerström (Kim Gustafsson) att klä ut sig till tant.

Komiskt lyft

– Det är en välskriven pjäs som är härlig att spela. Det är inte den vanliga farsen med en massa dörrspring och snusk utan här handlar det mera om komik, säger Gustafsson och tillägger:

– I mitt tycke är komedin den högsta formen av skådespeleri, och som skådespelare upplever jag att man då får den bästa kontakten med publiken och det största gensvaret.

Det är inte den vanliga farsen med en massa dörrspring och snusk utan här handlar det mera om komik.

Kim Gustafsson gör sin sjätte roll på Postbackens scen – första gången han var med var för tjugo år sedan – men i årets pjäs finns också en rad nya förmågor med. Andreas Wadenström, som har en av de bärande rollerna i årets Postbackenpjäs, är med för första gången.

Skådespeleri är i och för sig ingen nyhet för Wadenström.

– Jag har varit med i Buu-klubben och spelat i några teveserier, lite teater har jag också gjort, säger han.

Skrattchans

Debuterar på Postbacken gör också Merete Lindholm och Emilia Melén som sysslar med teater också annars inom ramen för Grands teaterskola. Även för Daniel Österlund, bekant från otaliga musiksammanhang i regionen, blir det scendebut.

På scenen trappas insatserna upp och skrattchanserna blir bara fler då den Charleys riktiga tant dyker upp och på farsers vis blir det riktigt dråpligt då det plötsligt finns två tanter i gården. Det hela backas upp med sång och musik, med texter som specialsytts för en östnyländsk publik.

Premiär för Charleys tant blir det söndagen den 17 juni klockan 18.

Borgåbygdens ungdomsförbund sätter upp Brandon Thomas pjäs på Postbackens sommarteater.

Regissören Jermo Grundström har bearbetat texten tillsammans med Kim Gustafsson, och förankrat den i en östnyländsk kontext.

I rollerna ses Kim Gustafsson, Jermo Grundström, Melissa Grönqvist, Annika Kellgren, Merete Lindholm, Mia Lybeck, Emilia Melén, Kristo Salminen. Andreas Wadenström och Daniel Österlund.

Premiären är den 17 juni klockan 18. Pjäsen ges ytterligare elva gånger fram till den 12 juli.

Biljetterna kostar 18 euro för vuxna, 12 euro för barn och kan bokas på tfn 045–168 6097. Biljetter fås också kontant vid Postbacken en timme före föreställningen börjar.

Mer läsning