Hjärtskärande öde för Akilles – igen

Akilles får nöja sig med FM-silver. Bild: Tommi Willberg

För andra året i rad avslutade Borgå Akilles bandysäsongen med en snöplig finalförlust. Den första hemmaförlusten på över två år kom vid det värsta möjliga tillfället.

Akilles-Veiterä 3–5 (3–1)

Veiterä är finsk mästare, Akilles tog FM-silver.

Borgå Akilles vann grundserien i stor stil och marscherade hela vägen till final med säkra tag. Framför allt på hemmaplan var Akilles oslagbart: inför finalen hade man inte förlorat i Borgå på 26 raka matcher och den senaste hemmaförlusten kom i februari 2015.

Men då det verkligen gällde kollapsade favoriterna. Akilles landslagsikon Sami Laakkonen ledde laget till en pausledning med 3–1 och allt tydde på en alla tiders fest i Borgå och på att en 32 år lång guldtorka äntligen skulle ta slut.

I andra halvan tystade ändå Veiterä ner hemmapubliken. På 45 minuter satte gästerna fyra fullträffar och Akilles gulddröm gick igen i kras.

– En fruktansvärd besvikelse framför en jättebra hemmapublik. Den första halvleken var bra och motståndaren fick knappast ett endaste målläge. Det var två fullständigt annorlunda halvlekar, vi fick inget till stånd i andra. I paus kändes det som om det skulle vara vår match. Men Veiterä kom med i matchen och vi tappade vårt spel, säger Akilles Petteri Lampinen som andra säsongen i rad fick lämna isen med en silvermedalj runt halsen.

Över 3 600 åskådare såg finalen på plats och det rådde en riktig karnevalstämning. Efter nittio minuters spel var det dock bara de några hundra Veiteräfansen som stod för jublet.

– Det var ett väldigt fint evenemang, men just nu känner man bara besvikelse. Vi gjorde nog vårt yttersta men inte heller i år fick vi guldet, säger Lampinen nedstämt.

Akillestränaren Tomi Gröhn hade heller inte någon förklaring varför laget kollapsade.

– Det är svårt att säga. Kanske det klarnar sedan när man ser matchen på video i något skede. Veiterä försvarade väldigt bra i andra halvlek. Svårt att ge någon djupare analys just nu, säger Gröhn tyst.

Trots att Akilles guldtorka fortsätter, brast åtminstone en lång ökenvandring. Veiteräs senaste FM-guld kom nämligen 1980.

Mer läsning