Historiskt mumieäventyr fängslade Hammarselever

ORDGÖMMA. Elsa Keihäri (t.v.). och Ella Kylmämaa visar upp kappsäcken där man samlat in vackra ord som klassens elever tecknat ner på papperslappar. Inspirationen har man fått ur Kirsti Kuronens och Karoliina Pertamos bok Keroo minulle kaunis sana. Bild: Kristoffer Åberg

Böcker och läsning hör till vardagen för andraklassarna i Hamarin koulu, men under veckorna kring jul har man läst ännu mera än vanligt. Hammarseleverna hör nämligen till barnjuryn som utser årets Runeberg Junior-vinnare, och en solklar äventyrsfavorit har seglat upp.

Många ivriga händer sträcks upp när klassläraren Sanna Paljakka undrar vem som vill avslöja klassens favoritbok bland fem finskspråkiga Runeberg Junior-kandidater. Aarni Lindström hör till dem som markerar och avslöjar namnet på andraklassarnas nummer ett, Tapani Bagges och Carlos de la Cruz Katoava muumio,

– Det är en spännande och stämningsfull bok, säger han.

Mumien är lös i den fartfyllda boken, och det är upp till de listiga barnen i det hemliga sällskapet Apassit (apacherna) att lösa mysteriet. Berättelsen utspelar sig i 1910-talets Helsingfors, och den historiska kontexten bekommer inte Hamarin koulus tvåor desto mera.

LÄSGLADA. Andraklassarna i Hamarin koulu läser gärna och är inte blyga för att föra fram sina åsikter om böckerna de läst. I främre raden fr.v. sitter Yasmin Niemistö, Aarni Lindström och Kaisla Andersson. Bild: Kristoffer Åberg

Bilar, inte mobiler

Aarni är övertygad om att bokens barndetektiver hade mobiltelefoner, och blir smått förvånad när klassläraren upplyser honom att mobiltelefoner är en betydligt nyare uppfinning. Mållös blir han inte trots det.

– Men bilar fanns det i varje fall på den tiden, säger Aarni innan Viljami Arola spinner vidare på spänningstemat.

– Emellanåt var boken nästan för spännande, men bara nästan. Det fanns mycket kusliga, mörka platser i boken, säger Viljami.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Prissumman är på 10 000 euro.

Mumiemysteriet utspelar sig i Helsingfors, och efter att klassen läst ut boken fick de ett intressant bildkonstuppdrag: att rita en karta över platserna där äventyret utspelar sig. Ute i skolans korridor hänger en samling noggrant tecknade kartor – på khakifärgat papper som för att sitta rätt i bokens tidsanda – där eleverna bland annat prickat in det hemliga sällskapets högkvarter, antikvitetsaffären och begravningsplatsen.

Emellanåt var boken nästan för spännande, men bara nästan.

Konstnärlig dimension

– Eleverna har fått göra olika bildkonstarbeten i anslutning till böckerna, till exempel har de ritat vackra ord i samband med att vi läste Kirsti Kuronens och Karoliina Pertamos Kerro minulle kaunis sana, säger Sanna Paljakka.

Vilka ord valde ni då?

– Sydän, säger Veikko Oikkonen som tycker hjärta är ett vackert ord.

– Tuuli, säger vindförtjusta Oliver Hedenstam.

– Hamsteri, säger djurvännen Saana Uotila.

– Kiitos, säger Eliel Kannas.

Eleverna har fått göra olika bildkonstarbeten i anslutning till böckerna.

Eleverna har också tecknat ner sina vackra ord på små lappar som förvaras i klassrummet i en liten, bokstavsprydd kappsäck.

Tuffa tjejer roar

För tillfället håller de på med en teckning som inspirerats av Allu ja outo Uolevi, den tredje delen i bokserien om Allu och hennes smågalna familj. Den här gången tvingar författaren Jukka-Pekka Palviainen Allu att fira höstlov hemma, och andraklassarna har funderat på hur en lyckad hemmasemester kunde se ut.

FÄRGGLATT. Allu, huvudpersonen i Jukka-Pekka Palviainens serie, har inspirerat Hammarstvåorna till en serie färgstarka personporträtt. Bild: Kristoffer Åberg

– Det var en helt okej bok, säger Aarni. Den var rolig och byggde på en bra idé, tilläger han och får medhåll av Ella Kylmämaa.

– Den var jätteskojig. Allu fixade till ett toppenhöstlov hemma.

Hannela Lampelas humoristiska bok om Prinsessa Pikkiriikki hör också till klassens favoriter.

Viljami Arola och Ella Kylmämaa har läst de tidigare delarna om den käcka prinsessan, och i Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys blev det ett kärt återseende. I den nyaste boken har den pikulilla prinsessan tröttnat på alla dumma regler som vuxna propsar på en – från att ha rummet städat till att tvingas vakna fast det är mörkt som i en monsterrumpa utanför.

BILDKONST. Hamarin koulus andraklassare har tagit sitt Runeberg Junior-juryuppdrag på allvar. Alla fem nominerade böcker på finska har lästs, diskuterats och utmynnat i en samling bildkonstarbete. På bilden Veikko Oikkonen med sitt förslag på en lyckad hemmasemester, Bild: Kristoffer Åberg

Orättvisor är vardag

Andraklassarna i Hannars har också fått fundera på vilka oerhörda orättvisor de upplever i sin vardag, och förslagen var många:

– Varför får man inte spela på telefonen på natten? säger Lyydia Tuomi.

– Varför får inte barn köra bil? frågar sig Aarni.

– Varför finns det något sådant som skärmtid? säger Lumi-Kukka Pitkänen.

RUNEBERG JUNIOR. Andraklassarna (fr.v.) Oscar Tarna, Ria Kolehmainen och Jyrki Mustakallio framför klassens arbeten med boken om Prinsessa Pikkiriikki. Eleverna har fått teckna olika orättvisor som de tycker att vuxna utställer dem för. Bild: Kristoffer Åberg

Juryuppdraget har också omfattat Veera Salmis bilderbok Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet som fått ett mitt-emellan-mottagande bland eleverna.

– Jag tycker om lite svårare läsning så boken passar inte mig så bra. Jag gillar mera svårlästa böcker, säger Oscar Tarna.

Jag tycker om lite svårare läsning så boken passar inte mig så bra.

Varierande läsvanor

Det är helt tydligt en bokläsande grupp, andraklassarna i Hamarin koulu. Det är inte bara Oscar som spisar böcker på hemmaplan, det gör också Oliver: han sitter dessutom vid matbordet och läser medan han äter. Inte för att tala om Ulpu Honkala som har en riktig läsfest på gång där hemma.

RUNEBERG JUNIOR. Andraklassarna (fr.v.) Ria Kolehmainen, Oscar Tarna och Jyrki Mustakallio framför klassens arbeten med favoritboken, Tapani Bagges Katoava muumio med illustrationer av Carlos de la Cruz. Bild: Kristoffer Åberg

– Om jag läser femton böcker får jag 50 euro av mina föräldrar. Nu har jag läst sju-åtta stycken, säger hon och visar med tummen och pekfingret ungefär hur tjocka böckerna varit.

Gemensamt för många av eleverna är att de gärna läser själva, men även gärna blir lästa för.

– Båda är roligt, säger Oscar.

Om jag läser femton böcker får jag 50 euro av mina föräldrar.

Läsutmaning

Roligt eller inte så kommer de närmaste månaderna att ha med sig mycket läsning. Klassläraren Sanna Paljakka vet av erfarenhet av eleverna är rätt duktiga läsare redan på vårterminen i tvåan, och kommer att sätta i gång en läscirkel. Klassen delas in i grupper på fyra-fem elever där respektive grupp får varsin titel att bita i.

HEMMALOV. Viljami Arola och Ella Kylmämaa har funderat på vad de skulle hitta på under en semestervecka på hemmaplan. Här håller deras teckningar, inspirerade av Jukka-Pekka Palviainens Allu ja outo Uolevi, på att födas. Bild: Kristoffer Åberg

– Eleverna har fyra veckor på sig att läsa boken, de får göra en bokuppgift och sedan diskuterar vi boken i klassen, säger Paljakka och visar på några högar med böcker som bara väntar på att läsas.

Näst ut efter Runeberg Junior-kvintetten är bland annat Ella-böckerna, Yökoulu-serien och Tatu och Patus stolligheter.

Runeberg Junior-vinnaren koras i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari, och då kommer samtliga barnjurygrupper att vara med och fira den vinnande boken på huvudbiblioteket i Borgå.

Mer läsning