Historiskt bra resultat i Lappträsk

Kriskommunen Lappträsk lyckades över förväntningarna med de ekonomiska målen och gjorde ett plusresultat på 2,2 miljoner euro i fjol. Bild: ARKIV/Kristoffer Åberg

En liten befolkningsökning och ett för kommunen rejält plus under strecket gör resultatet i Lappträsk bokslut för 2020 till historiskt bra. Även om en del av plusset kommer från statstöd ser läget betydligt ljusare ut än tidigare för kriskommunen.

Med 2,2 miljoner euro på plussidan i resultat kan året 2020 för Lappträsks del beskrivas som mycket bra. Som grund för det goda resultatet ligger förutom de omfattande inbesparingar som kommunen gjorde under året också statsstödet som betalades ut som kompensation under coronaåret.

– Det känns riktigt bra med ett sådant här resultat även om det varit ett tungt år på många sätt. Det ligger ett stort jobb bakom resultatet, säger kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas, SFP.

– Vi gynnades av statsstödet och gjorde stora inbesparingar. Personalen har dragit ett mycket tungt lass, fortsätter han.

Kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas är mycket nöjd med resultatet för fjolåret, men konstaterar att den strama linjen inom kommunens ekonomi fortsätter. Bild: Privat

2020 var ett exceptionellt år för hela världen, för Lappträsk ännu mer än för andra eftersom det ungefär samtidigt som coronapandemin slog till under våren stod klart att kommunen uppfyller kriterierna för en kriskommun.

Då såg det riktigt illa ut för kommunens ekonomi och frågan var om man skulle kunna fortsätta som självständig kommun. Redan under våren började arbetet med att göra upp ett balanseringsprogram för ekonomin och det statliga utvärderingsförfarandet för kriskommuner inleddes i augusti. Utvärderingsgruppen kom fram till att Lappträsk har förutsättningar att fortsätta som självständig kommun.

Arbetet fortsätter

Det positiva resultatet från 2020 betyder inte att man nu kan vila på lagrarna. Lappträsk har bland annat en större vårdskuld än tidigare att tampas med, både inom primär- och specialvården. Effekterna av pandemin syns också i att arbetslösheten i kommunen fördubblades – i början av 2020 var arbetslösheten 7,2 procent i Lappträsk, i slutet av året 14,7 procent.

Det känns riktigt bra med ett sådant här resultat även om det varit ett tungt år på många sätt. Det ligger ett stort jobb bakom resultatet.

– Vårdskulden kommer emot förr eller senare, och en del av överskottet kommer säkert att ätas upp av den, säger Jordas.

Under 2020 låg investeringarna i kommunen på miniminivå och samma linje fortsätter i år.

– En miljon euro av överskottet har ändå reserveras för avloppsreningsverket som vi måste bygga, säger Jordas.

En del av besparingarna i fjol kom då personalen permitterades.

– Det blir inga permitteringar i år, lovar Kim Jordas.

– Men den strama linjen fortsätter annars.

Många frågetecken

Effekterna av coronapandemin, som ju fortfarande pågår, kommer att synas ännu länge och kommunerna kan inte räkna med det statliga coronastödet. Det finns också många andra frågetecken gällande den ekonomiska utvecklingen i Lappträsk.

Bild: ARKIV/Kristoffer Åberg

– Hur företagen klarar sig, vad vi har för skatteintäkter och hur vilken linje staten tar, räknar Jordas upp.

– En positiv sak är att vaccineringarna mot coronaviruset framskrider ganska bra i Lappträsk och hela Östnyland.

I slutet av december 2020 hade Lappträsk 2 622 invånare. Det är 16 fler än året innan. Målet för det här året är att den utvecklingen ska fortsätta, om än i blygsam takt. Samma utveckling följer kommunens lån som minskat sedan 2019.