Historiska Lovisa charmade Borgåbor

SAMLADE. Rådhuset i Lovisa imponerade på utflyktsdeltagarna som här har samlats till gruppfoto. Bild: Carita Liljendahl

Sång, skratt och sol präglade utflykten som invandrarkvinnor från gruppen "Vi läser tillsammans" nyligen gjorde till Lovisa.

I höstas skrev Östnyland om en grupp invandrarkvinnor som en gång i veckan träffades i Gammelbacka bibliotek. Kvinnorna kommer från ett tiotal olika länder, de är i olika åldrar och har olika bakgrund. Gemensamt för dem alla är att de vill lära sig finska. Men inte på det traditionella sättet genom att pränta grammatiska regler utan genom att umgås, se på bilder och den vägen lära sig ord man behöver i vardagen.

I dag kan många av de här kvinnorna redan göra sig förstådda på finska. Nya personer har också kommit med i gruppen och de ger stöd åt nybörjarna.

Kamerorna i mobiltelefonerna var flitigt i användning under hela besöket. Särskilt många bilder togs kring Skeppsbroområdet

I onsdags gjorde gruppen en utflykt till Lovisa. Den började med ett besök i rådhusets festsal där ekonomichef Kirsi Kettunen berättade om husets historia. Förr fanns här också en polisstation med små fängelseceller i bottenvåningen.

Utflyktsdeltagarna beundrade de gamla konstverken på väggarna och var särskilt imponerade av den stora kristallkronan. De fick också veta att det stora bordet och stolarna i den gamla fullmäktigesalen är väldigt gamla.

– Förr var människorna inte lika långa som vi är i dag, därför är stolarna så låga, säger Kirsi Kettunen.

Från rådhuset gick utflykten vidare till Lovisa museum. Där skrattade många gott då de såg baddräkterna som kvinnorna använde förr. De gamla vackert nötta trapporna väckte också beundran.

Skeppsbron populär

Under besöket i loppmarknadsaffären Suurkirppis blev det lite shoppning. Många tyckte att trasmattorna som målats på gården var vackra men att de kunde vara värda lite ny färg för att åter synas bättre.

SERVERING. Tatjana Mahon och Nadira Schroderus tar varsin bit morotskaka på rådhuset där stadens ekonomichef Kirsi Kettunen berättade om husets historia. Bild: Carita Liljendahl

Kamerorna i mobiltelefonerna var flitigt i användning under hela besöket. Särskilt många bilder togs kring Skeppsbroområdet. Där uppstod också en spontan sång, "Ankkurit ylös", under ledning av Lasse Rantanen från Gammelbacka bibliotek.

På Alexandersgatan inne i centrum beundrades fler trasmattor innan utflykten avslutades med ett besök i Taideverstas där Tero Maksimainen visade sin konst och Åsa Riippa gav arbetsuppvisningar. De som ville pröva på konsten att dreja fick göra det.

Projektet "Luetaan yhdessä – Vi läser tillsammans" stöder integreringen av invandrarkvinnor och administreras av Suomen Akateemisten Naisten Liitto. Gruppen i Borgå grundades för tre år sedan av Säde Kajasvuo-Hämäläinen. Det är gratis att delta i den och mammor kan även ta sina barn med. I gruppen finns många frivilliga finländska kvinnor, flera av dem är pensionerade språklärare.