Hiphopikonen Petter till Factoryfest

SÅKLART. Artistgardet inför sommarens musikaliska storevenemang i Borgå, Factoryfest i Konstfabriken, har förstärkts med svenske hiphopparen Petter som firar tjugo år som artist. Bild:

Den svenske hiphopartisten Petters jubileumsturné landar i Borgå i samband med Factoryfest i slutet av juli. Det har publiken väntat på, såklart.

Artistlistan inför sommarens musikaliska storsatsning i Konstfabriken i Borgå, Factoryfest, har kompletterats med ett ytterligare ett hett namn från vårt västra grannland. Indierockarna i Mando Diao får sällskap av svenske hiphopikonen Petter som inledde sin tjugoårsjubileumsturné i januari.

Petter debuterade 1998 och slog igenom på allvar ett år senare med albumet Bananrepubliken, listetta i Sverige samma år. "Släng händerna i taket, såklart. Ska vi riva hela haket, såklart" rappade Petter i låten Såklart och när hiphopparen uppträder i Borgå lördagen den 28 juli så kan man såklart gissa sig till att det blir en publikfest utan like.

Under sin karriär har Petter släppt nio fullängdare som alla belönats med platina eller har sålt guld. Han har också kommit ut med två samlingsalbum och när artistjubileet inleddes i år släppte han nya singeln Toppen av ett berg. Låten, med Grammis-nominerade Madi Banja som gästartist och medkompositör, har spelats redan tio miljoner gånger i strömningstjänstens Spotify.

Just nu arbetar Petter i studion med att färdigställa flera nya låtar.

https://www.youtube.com/watch?v=F8x8Ta12NxY

Petter har också influerat den finska rap-scenen efter ett samarbete med rapparen Elastinen och Fintelligens. Med hiphopduon gjorde Petter och svenske rapparen Pee Wee år 2000 låten Stockholm-Helsinki som låg som listetta i Finland samma år.

Petter är i bara Sveriges mesta hiphopikon, han är även utbildad sommelier, författare och restaurangägare. År 2014 belönades hans debutroman 16 rader med Begriplighetspriset eftersom boken hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.

Petters medverkande i Factoryfest är en efterlängtad händelse; han uppträdde senast i Finland för fyra år sedan i samband med Popkalaset i Ekenäs.

Factoryfest ordnas i Konstfabriken den 27–28 juli och som festivalens konferencier fungerar skådespelaren och regissören Tobias Zilliacus som också annars håller till i östra Nyland i sommar. Zilliacus regisserar nämligen pjäsen Ronja Rövardotter på Lurens sommarteater.

Biljetterna till Factoryfest kostar från 52,50 euro uppåt och finns till salu via Konstfabrikens info samt på lippu.fi.