Hindhårborna vill ha butiken kvar

PÅ UPPLOPPET. Benita Liman och Jukka Laine har drivit K-affären i Hindhår i nio års tid men går nu i pension. Om ingen ny köpman hittas stänger lanthandeln om exakt en månad. Bild: Kristoffer Åberg

Köpmannaparet på K-butiken i Hindhår går i pension och hittas ingen ny köpman slår dörrarna igen om exakt en månad. Byborna är upprörda, det vill ha kvar sin butik.

Dubbeldörrarna till handelsboden i Hindhår öppnas och stängs i ett. Kunderna kommer och går; en bär på flera kassar med mat, en annan har hämtat ut försändelser på posten och en har tittat in för att lämna in lottoraden. Seija Metsärinne råkar ha ärende till butiken och blir bestört då hon for höra om stängningshotet.

– Det här är vår närmaste butik, behöver vi något så handlar vi det här, säger hon.

För Metsärinne är det en princip att så långt som möjligt välja lanthandeln som finns i den egna byn. Hon är emot stormarknader och köpcentra som tvingar folk till ett visst beteende, det vill säga till att ta bilen till butiken eftersom det är för långt att cykla.

– Det är hemskt att butiken hotas av stängning, vi behöver vår butik och vår post, säger Marina Snell som gjort sig ärende till affären samtidigt som hunden Bonzo får en liten eftermiddagspromenad.

Trogna kunder

Snell hör till K-marketens stamkunder och hoppas innerligt att det hittas en köpman som vill ta över butiksverksamheten och även fungera som ombudspost. Hindhårborna handlar flitigt i byns egen affär, både storhandlar och fyller på med det man glömt, säger hon.

Benita Liman som drivit lanthandeln tillsammans med Jukka Laine i nio års tid bekräftar att butiken behövs. Hindhår är ett växande samhälle och det är inte heller kommersen som är problemet, det är åldern. Pensionsdagarna närmar sig för företagarparet och per den 27 oktober stängs butiken ifall det inte finns någon som vill ta över.

– Kesko försöker hela tiden hitta någon som vill ta över men ännu har ingen nappat på. Att själva fastigheten är till salu gör det inte enklare, säger Benita Liman.

K-affärens personal har inte visat intresse för att ta över, och en av de anställda har redan hittat ett nytt jobb.

– Visst känns det lite vemodigt på ett sätt att lämna butiken, men åldern tar ut sin rätt, säger hon.

Svårt får byns äldre

Benita Liman är speciellt oroad för byns äldre som får det svårt om bybutiken stänger. Busstrafiken till Borgnäs, Nickby eller Borgå, där de närmaste affärerna finns, är inte speciellt tät och det blir svårt med både matvaror och posttjänster.

– Posten är viktig för alla och behövs här på landet. Verksamheten hämtar kunder men ger inte några inkomster för köpmannen.

Karl-Gunnar Skogberg äger fastigheten där butiken finns och bekräftar att byggnaden, som också omfattar en tom lokal där banken tidigare fanns, finns listad som försäljningsobjekt hos en fastighetsförmedlare. Alternativet är en ny hyresgäst.

– Jag har fått förfrågningar om butiksbyggnaden men hänvisat dem till mäklaren. Ett visst intresse har också funnits för rollen som köpman, säger Skogberg som själv slutade som Hindhårköpman för nitton år sedan.

Skogbergs önskemål är den som köper eller hyr fastigheten fortsätter med butik och post; att göra det till ett absolut villkor för affären kan han däremot inte göra. Som helhet omfattar byggnaden cirka 346 kvadratmeter butiksyta och runt 100 kvadratmeter kontorslokal.

Östnyland har inte lyckats på tag Antti Palomäki, regionchef på Kesko i södra Finland, som kan svara på frågan om eventuella nya köpmannakandidater för Hindhårhandeln.

Mer läsning