Hindhårbor uppmanas besöka lokalpuben – namn samlas för posttjänster i byn

POST ELLER INTE. Hindhårborna kan glädjas åt att bybutiken öppnar igen, däremot ser det svajigt ut med posttjänsterna och nu samlar byaföreningen in namn till förmån för en ombudspost i byn. Bild: Kristoffer Åberg

Hindhårborna kan glädja sig åt att bybutiken slår upp dörrarna igen efter en dryg månad. Risken finns däremot att posttjänsterna inte gör comeback, och nu samlar byaföreningen namn för att göra en sista påtryckning i postens riktning.

– Vi har satt i gång en namninsamling för att få ombudsposten tillbaka till Hindhår. Det var det enda sättet vi kom på att försöka påverka postens beslut, säger Annika Ekroos från Hindhår byaförening.

På tisdagen placerades namnlistan ut på lokalpuben, tvärs över vägen från butikslokalen, och nu hoppas byaföreningen att så många som möjligt ska ta ett varv via puben och skriva på postuppropet. Många har redan tecknat på uppropet och nu slår man på djungeltrumman för att aktivera ännu fler.

– Vi har planer på att eventuellt knacka dörr i helgen. Den vägen hoppas vi också nå äldre personer för vilka posttjänsterna är väldigt viktiga, men som kanske inte nås av meddelanden på sociala medier, säger hon.

Enligt Ekroos nyttjades den tidigare ombudsposten flitigt både av Hindhårbor och folk från de närliggande byarna, och menar att redan de 2 300 invånarna i Hindhår utgör ett gott underlag för verksamheten. Det tycker också den nya köpmannen som just nu förhandlar med posten angående posttjänsterna i lokalköpet.

Automatsvar

Det sagt så ser det mörkt ut för att Hindhår skulle få en ombudspost.

– I det här skedet överväger vi inte en punkt med full postservice i Hindhår utan det som kan komma på fråga är en paketautomat. Det är behändigt att skicka och ta emot försändelser via automaterna, säger servicechef Kari Niukkanen på Posti.

Automater är ingen optimal lösning anser å sin sida byaföreningens Annika Ekroos. Rätt få nätaffärer har postens automater som en möjlig leveransväg, och det är dessutom ett dyrt alternativ för köpmannen. Det har talats om hyressummor på 2 500 euro på årsbasis.

– Det stämmer inte, säger Kari Niukkanen och säger att automatkostnaderna ligger på "några hundringar per månad"

Niukkanen tillägger att förhandlingarna med den nye köpmannen i Hindhår pågår fortsättningsvis, och beslut om hur det blir med posttjänsterna i framtiden fattas så fort som möjligt.

– Postlösningarna baserar sig på kundanvändning och paketautomaterna har visat sig väldigt populära. Förstås kan det hända att vi får fundera på saken en gång till i det här fallet, säger Niukkanen när han får höra om Hindhårbornas namninsamling.

Namnlistan för en ombudspost i lokalköpet i Hindhår ligger framme på Pub Lättähattu fram till måndagen den 19 februari klockan 17.

Mer läsning