Hindhår byakör uppträder i Motown-stämning

MOTOWN GIRLS. Tjugoårsjubilerande Hindhår byakör med sjutton medlemmar bjuder på svängig Motown-konsert på Lilla Villan på lördag. Bild: Marie Lahteenmaa

Hindhårs egen kör, Hindhår byakör, firar tjugo verksamma år och uppträder på Lilla Villan i Nickby på lördag med konserten Hinthaaran kuoro Goes Motown.

Precis som konsertnamnet antyder handlar det om en fartfylld repertoar, och körens sjutton sångare bjuder publiken på många kända låtar från 1970- och 1980-talet.

I början av konserten träffar mindre sånggrupper känslan i kärleksklassikerna Be my maby och Will you still love me tomorrow. Körens bas-barytonsektion uppträder stämningsfullt med låten My girl som också är väl bekant som filmmusik.

Mjuka tongångar i all ära, när Hindhårkören tar vägen förbi Motown så vankas det också fart och fläng, och svängiga låtar som till exempel Ain't no mountain high enough samt I heard it through the grapevine. Enligt kompositören, musikpedagogen och dirigenten Mia Makaroff har kören som mål att få publiken att släppa vardagsbekymren och sjunga med – och rentav ryckas med så att de dansar loss under konsertens gång.

Den för Motown-stilen typiska dialogen mellan solisten och bakgrundssångarna utvidgas på Lilla Villan också till att omfatta publiken. Ursprungligen var det skivbolaget Motown Records som satte stilen genom att producera succéalbum med rythm & blues-känsla. Stevie Wonder samt Diana Ross & The Supremes gjorde motown-musiken känd världen över.

Andra typiska drag för den amerikanska 1960-talsmusiken är trummornas och basgitarrens centrala roll i helheten. På Lilla Villan backas Hindhår byakör upp av en professionell trio som består av Seppo Kantonen på piano, Jarkko Lepistö på trummor och Timo Tuppurainen på bas.

Biljetterna till byakörens jubileumskonsert på Lilla Villan lördagen den 22 september kostar 10 euro. Konserten börjar klockan 20. ÖN

Mer läsning