Gustafs tävlingar: Hindhår bäst för tredje gången i rad

SEGRARE. För tredje året i rad kunde Hindhår skola koras till Gustafstävlingarnas segrare. Bild: Cecilia Kristjankroon

Springande fötter och kämpande ramsor fyllde Kokonhallen på söndagen då årets upplaga av Gustafstävlingarna avgjordes.

Gustafstävlingarna, som nu ordnades för den trettioförsta gången, har med åren blivit en älskad tradition. I år deltog 380 elever från olika skolor i idrottsevenemanget, en fin siffra, trots att det var färre deltagare än i fjol.

Leif Rikberg från Akilles är en av arrangörerna och har dessutom varit med under alla gånger som Gustafstävlingarna har ordnats. Han konstaterar att tävlingen har förändrats med åren.

– Tidigare var det mycket fler deltagare, men nu då en del skolor har stängts eller och slagits ihop med andra har deltagarantalet minskat.

HEJARE PÅ ATT ROPA. Tolkis skola hejarklack tog i allt vad de kunde, men segern i hejarklackstävlingen togs hem av Gammelbacka skola. Bild: Cecilia Kristjankroon

Förutom deltagarna och arrangörerna har även en hel del föräldrar kommit till Kokonhallen. Kaisa Puranen-Ahlgren och Linus Ahlgren är några av dem som sitter på läktaren och hejar på sina barn.

– Det är roligt att evenemang som det här ordnas, säger Puranen-Ahlgren. Lite spända har barnen nog ändå varit inför tävlingarna, fortsätter hon.

Någon ropar "mamma, jag vill vinna", vilket berättar någonting om de tydliga målen eleverna har satt inför tävlingarna. Att det hörs skratt av barn som leker nata vid sidan om tävlingarna bekräftar att stämningen ändå är på topp.

– Allt har varit jätteroligt, säger Fanny Böling från Gammelbacka skola. Hon har korats till vinnare i löpning bara någon minut tidigare. Sin snabbhet har hon övat på under sin fritid i bland annat friidrottsklubben hon är med i.

AKTIVA FLICKOR Amanda Kärkkäinen, Mathilda Oksanen och Rebekka Kyttälä från Kvarnbackens skola håller på med allt från friidrott till balett på sin fritid. Bild: Cecilia Kristjankroon

Även Kvarnbackens skolas elever Amanda Kärkkäinen, Mathilda Oksanen och Rebekka Kyttälä håller på med allt från friidrott till balett utanför skolan.

– På så sätt så övar man också inför tävlingarna, säger flickorna.

Förutom de som deltar i de olika grenarna spelar även hejarklackarna en stor roll i Gustafstävlingarna. De har övat in olika ramsor och rörelser för att stöda sina kompisar.

– Vi har tagit gamla ramsor och tillsatt dit ord som "Tolkis" och "Gustafstävlingarna", säger Julia Ranta från Tolkis skola ivrigt.

Därefter kör skolans hejarklack energiskt i gång en av sina ramsor. Av alla duktiga hejare var det ändå Gammelbacka skolas hejarklack som till sist tog hem segern.

BÄST I LÖPNING. Fanny Böling från Gammelbacka skola var bäst av femmans flickor i löpning. Bild: Cecilia Kristjankroon

Efter att alla deltävlingar var avklarade stod det klart att det var Hindhår som slutligen vann hela tävlingen med sammanlagt 12,2 poäng. Efter prisceremonin sprang skolans elever ett ärevarv runt hallen med pokalen i sina händer och breda leenden på sina läppar.

– Det är tekniken som är viktigast, säger Hindhår skolas elev Linus Ekholm. Att öva, öva, öva tipsar han är det hemliga receptet till seger, något som också hans kompisar håller med om.