Hindersby Teater går in för tragikomik

REGISSÖR. Minna Valkama regisserar när Hindersby Teater sätter upp Reko Lundáns pjäs Vilse går någon alltid. Bild: Ksf-arkiv

Teatergänget i Hindersby är på gång igen och övar in en ny pjäs. I slutet av januari får Reko Lundáns pjäs Vilse går någon alltid premiär.

Hindersby Teater satsar i vinter på Reko Lundáns mångbottnade och tragikomiska pjäs Vilse går någon alltid. Teatergänget i Hindersby räds alldeles tydligt inte att ta sig an stora manus: För två år sedan dammade teatergänget av Gogols klassiker Revisorn och nu tar man sig an en pjäs som nominerades för det Nordiska dramatikerpriset år 2000.

Vilse går någon alltid utspelar sig i ett Finland som förändras snabbt, i ett tidspann som löper från 1950-talet fram till 1990-talet. Pjäsen lyfter fram en rad människoöden där de enskilda personerna desperat kämpar med att bevara sin självbild och självuppfattning och få kontroll över sina liv. Berättelsen växlar kontinuerligt mellan nutid och händelser i det förflutna; kära minne och ärrade sår kommer upp till ytan igen.

Trots att Reko Lundáns text tar upp många svåra teman så är pjäsen i grund och botten rolig och bjuder på många befriande skratt. Minna Valkama regisserar pjäsen som får premiär på Hemborg i Hindersby den 26 januari 2018. Övriga föreställningar ges den 1–3.2, 8–10.2 och 15–17.2 och publiken uppmärksammas på att biljettbokningen öppnas i början av december.

Arrangör är Hindersby Teater vid Hembygdens Hopp i Hindersby rf.

Mer läsning