HFD gav back till Lovisaflickorna

DEMONSTRATION. Den 3 mars 2018 ordnades an demonstration i Lovisa där man visade sitt stöd för de asylsökande. Bild: Arkiv/Eddie Bruce

Den irakiska Lovisafamiljen som består av två föräldrar och sju flickor, varav de tre yngsta är födda i Finland, fick inget besvärstillstånd av högsta förvaltningsdomstolen, och nu hotas familjen igen att utvisas från Finland.

I slutet av juli tog högsta förvaltningsdomstolen beslutet att inte bevilja besvärstillstånd. Familjen hade försökt överklaga förvaltningsdomstolens ett år gamla beslut om att utvisa dem. I praktiken betyder det här att beslutet om att utvisa Lovisaflickorna blir i kraft.

– Vi har lämnat in en ny asylansökan där vi vädjar till individuella mänskliga orsaker, det vill säga barnens bästa, skriver Timo Raivio, som länge kämpat för familjen, i ett Facebookinlägg.

Familjen som kommit till Finland från Basra i Irak, ansökte om asyl första gången i oktober 2015. Sedan dess har de fått sex negativa beslut från Migrationsverket. Ansökan som gjordes förra fredagen är alltså familjens sjunde asylansökan.

Mer läsning