Hesburger slopar plastsugrören

Snart förbjuds platssugrör, bestick och tallrikar i hela EU. Foto: Pixabay Bild: Pixabay

Hamburgarkedjan Hesburger börjar använda papperssugrör under 2019.

– Vi testade både sugrör gjorda av bioplast och papper och vi anser att papperssugrören är lämpligast för oss, säger Jari Vuoti, Hesburgers vice vd i ett pressmeddelande.

Hesburger har redan en längre tid minskat på användningen av plastsugrör. De finns inte längre vid kryddorna och delas inte ut vid kassorna. Kunden har varit tvungen att be om dem.

Det bästa sättet att minska på platsavfallet är ändå genom att välja rätt sorts förpackningsmaterial, enligt Vuoti. Därför utvecklar Hesburger ständigt deras förpackningsmaterial och försöker minska på det.

Hesburger har dessutom kommit på ett knep att återvinna plast. Materialet på de anställdas arbetskläder är delvis gjort av återvinningsflaskor. För en kragskjorta har till exempel 18 flaskor använts.

– Av de gamla kläderna gör vi sedan utemöbler för vår terrass, säger Vuoti i pressmeddelandet.

Plastsugrör förbjuds i hela EU

Snart förbjuds platssugrör, bestick och tallrikar i plast för alla EU-medborgare.

Medlemsländerna nådde tidigare i december en provisorisk överenskommelse med EU-kommissionen och EU-parlamentet om att förbjuda bland annat plastbestick, plasttallrikar, sugrör och matförpackningar av vissa sorters plaster.

Nu återstår endast formella godkännanden från parlamentet och medlemsländerna innan det nya plastförbudet antas.

Om allt går som väntat och beslutet fattas i början av nästa år kan åtgärderna mot engångsplasten börja gälla redan från år 2021.

Mer läsning