Henriksson: De mindre sjukhusen måste få operera igen

Enligt Anna-Maja Henriksson (SFP) har regeringen nedmonterat det finländska sjukhusnätverket. Bild: Kristoffer Åberg

Patienter har allt längre avstånd till ett sjukhus som utför operationer. Anna-Maja Henriksson (SFP) är besviken på att social- och hälsovårdsutskottet röstade ner ett förslag om att ändra hälsovårdslagen.

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson tycker att det är fel att mindre sjukhus inte får utföra operationer som kräver nedsövning. Hon lämnade därför in en lagmotion i september 2017. På fredag röstade riksdagens social- och hälsovårdsutskott ner lagmotionen.

– Regeringen har under Centerpartiets ledning nedmonterat vårt sjukhusnätverk. Avstånden till närmaste operationssjukhus har ökat för väldigt många patienter. De kommer oroväckande respons från de mindre sjukhusen, vars verksamhetsförutsättningar försämrats av regeringspartierna, säger Anna-Maja Henriksson i ett pressmeddelande.

Veronica Rehn-Kivi, som lade fram förslaget i social- och hälsovårdsutskottet, instämmer. Enligt henne har regeringens centraliseringsiver äventyrat patientsäkerheten.

– Bland annat i Åbo och Kuopio är samjoursenheterna redan stockade. Det vore viktigt att landskapen i större utsträckning själva skulle få besluta om hur specialistvården organiseras. Detta skulle öka på den regionala demokratin och förstärka medborgarnas rättigheter till jämlik vård, säger Rehn-Kivi i ett pressmeddelande.

Mer läsning