Hemvården granskar behoven i Gammelbacka

När den enda butiken på området stänger kan det få återverkningar också på de hemmaboende äldre. I Gammelbacka verkar det som om läget skulle vara under kontroll.

När social- och hälsovårdsnämnden i Borgå samlades till möte förra veckan tog man upp den tillfälliga stängningen av butiken i Gammelbacka till diskussion.

– Nämnden ansåg att ärendet borde utredas med fokus på de hemmaboende äldre, speciellt de som anlitar stadens hemvård, säger nämndens ordförande Tapani Eskola.

– Vi gav därför hemvården i uppgift att ta reda på nuläget och på bästa sätt se till att ingen blir sittande hemma med tomt skafferi, inte inför julhelgen och inte senare heller.

Butiksservice

Ansa Lindqvist-Bergheim är servicechef för hemvården i Borgå.

– Vi har börjat diskutera med de av våra klienter i västra distriktet som möjligtvis själva går och handlar. Om det finns behov så erbjuder vi dem den butiksservice som vi redan i många år har erbjudit alla våra klienter.

– Beställningen till butiksservice görs av klienten eller av personalen och hemleveransen sker en eller två gånger i veckan. Många av kunderna i Gammelbacka har redan från tidigare avtal om hemtransport med någon av stadens butiker.

Vid samtalen med hemvårdens klienter har stängningen av butiken inte väckt någon större frågestorm, uppger hemvårdarna.

– Om det finns behov kan också hemvårdarna hjälpa till med hemtransporten, säger Lindqvist-Bergheim.

Butiksservicen kostar mellan 5 och 13 euro per transport.

Mer läsning