Hellracer är Borgåloppets nya pris

NYTT PRIS. Hellracer delas ut för första gången nu i helgen. Bild: Borgå Akilles

Det äldsta cykelloppet i Finland, Borgåloppet, körs för 90:e gången under helgen. Jubileet till ära har ett nytt pris instiftats. Genom priset vill man hylla Borgåloppets strålande historia samt tävlingens alla vinnare genom tiderna.

Priset som fått namnet Hellracer har designats och förverkligats av guldsmeden Jyrki Karvinen. Priset har donerat av Borgå Energi Ab.

– Med det nya ståtliga priset vill vi också lyfta profilen på den anrika tävlingen, säger vinnaren för Borgåloppet år 1979, nuvarande verkställande direktör på Borgå Energi, Patrick Wackström.

Priset, en cykel, står på en piedestal som är försedd med en silverbricka på vilken man har graverat in alla vinnare och klubbar sedan 1926. Raul Hellbergs familj stöder juniorverksamheten inom Borgå cykelsektion.

– Cykelfabrikören Crescent namngav redan på 1930-talet en egen cykel åt Finlands första toppcyklist Raul Hellberg. Cykeln fick namnet Helracer, med ett l. Hellbergs Helracer-cykel var en naturlig förebild för Borgåloppets nya pris, säger Akilles cykelsektions ordförande Ari Perälä.

Familjen Hellberg som hör till Borgåloppets grundare hyllar Akilles cykelsektion med en donation på 10 000 euro. Donationen är av engångsnatur och är specifikt riktad till juniorverksamheten.

Ole Wackströms minneslopp

Ole Wackström (1932-2015) var Akilles och hela Finland cykellegend. Wackström representerade Finland bland annat i två olympiader och vann den anrika cykelklassikern Borgåloppet år 1968. Ole Wackströms minneslopp körs lördagen den 9 juni med start klockan 15.00 och Borgåloppet börjar på söndagen den 10 juni klockan 9.00.

Mer läsning