Helkväll för metallmusikens diggare

FULLT ÖS. Ben Pakarinen från metallbandet Antagonist Zero är en av arrangörerna för fredagskvällens Porvoo Metal Night på La Fiesta. De övriga bandet som uppträder är Sielunrepijä och Generation Divided. Bild: Hannu Mikkola

Alla som gillar metallmusik gör skäl att söka sig till restaurang La Fiesta i Borgå på fredag kväll. Då drar det ihop sig till Porvoo Metal Night med tre lokala band.

Det finns en efterfrågan på live metallmusik i Borgå. Det är Ben Pakarinen från metallbandet Antagonist Zero övertygad om, och han borde veta. Trots allt har han fem års erfarenhet av att arrangera och uppträda på förlagan Porvoo Heavy Metal Weekend.

– Det har blivit en treårig paus från metallmusik i Borgå. Det har helt enkelt inte funnits lämpliga platser att ordna en metallhappening på men på fredag kväll är det äntligen dags på La Fiesta.

Pakarinen är solist och gitarrist i det ursprungligen Borgåbaserade bandet Antagonist Zero som just nu gör karriär också bortom Finlands gränser. I höstas kom man ut men en femlåtars mini-cd:n No Tears och just nu arbetar gruppen på ett nytt album som troligtvis släpps i höst.

Hur beskriver du er musik?

– Den är varierande. Basen är tung doom-metallmusik men vi lättar upp helheten med element av death-, black-, och post-metall. Lite progressiv rock får också plats i våra melodiska låtar.

Pakarinen och bandets andra solist – och basist – Juho Haapiainen sjunger låtar både på engelska och finska. Gruppen Sielunrepijä med rötterna i Lappträsk gör däremot alla sina låtar på finska medan hårdrockbandet Generation Divided från Borgå kör mestadels på engelska. Där Antagonist Zero har spelat ihop redan en längre tid så är de två övriga banden av färskare datum.

– Tanken med Porvoo Metal Night är också att lyfta fram ny metallband och ge nya musikaliska förmågor plats på scenen, säger Ben Pakarinen.

Blir det mera livemetallmusik i Borgå?

– Om kvällens är lyckad så blir det garanterat det.

Porvoo Metal Night på restaurang La Fiesta, fredag 4.3. med start kl. 20. Biljetter 5 euro.

Mer läsning