Helenius färdig att gå tolv ronder

Robert Helenius är i sitt livs form. Bild: Tommi Willberg

Det är en tio kilo lättare Robert Helenius som om en månad kliver in i boxningsringen i Hartwallarenan. 33-åringen säger sig vara i sitt livs kondition och han är redo att gå tolv ronder mot ärkerivalen Dereck Chisora – om det krävs.

Om exakt en månad smäller det då Robert Helenius och Dereck Chisora ryker ihop i en match om WBC-förbundets Silver-titel i en verklig måstematch. En match som boxningspubliken väntat på länge och en match som bestämmer mycket gällande Helenius framtid på världstoppen.

Helenius började sina förberedelser till matchen efter nyår. Då visste han ännu inte vem han kommer att möta och vad som står på spel men det var hårdträning från första början som gällde. Den 27 maj får boxningspubliken se en Helenius som är i sitt livs form.

– Jag har gått ned tio kilo och väger nu 112 kilo. Men jag är fortfarande två meter lång, säger Helenius med ett brett leende då han beskriver den förändring som skett sedan hans förra match i december mot Gonzalo Omar Basile.

Sedan förlusten mot Johann Duhaupas för ett år sedan har Helenius gått två matcher men bara trivts i knappa två minuter i ringen. Det har handlat om mellanmatcher på den långa vägen tillbaka. Matcherna har egentligen bara varit formprov under en tuff träningsperiod som började i somras.

– Jag hade en veckas paus efter matchen mot Konstantin Airich (i september) och så hade jag en och en halv vecka julpaus. Jag har tränat hela tiden, säger Helenius som fick flera matcherbjudanden innan han nappade på chansen om WBC:s silverbälte mot Chisora.

800-metersspurter

Helenius har tränat oavbrutet sedan januari då han ännu satsade på att få en match i februari. Det blir en ovanligt lång träningsperiod inför Chisora-matchen. Helenius och tränaren Johan Lindström har gjort en storsatsning på tungviktarens kondition.

– Det har blivit mycket simning, löpning och så förstås boxning. Vi har satsat mera på konditionen och jag har kommit i en bra fysisk form som jag nu bara skall upprätthålla. Jag behöver inte förbättra på resultaten i bänkpress eller marklyft mera, säger Helenius.

Konditionsträningens äckligaste del äger rum på löpbanan. Det handlar om den obarmhärtiga 800-meterssträckan.

– Det är en helt hemsk sträcka. Vi kör åtta gånger sträckan och målet är tre minuter. Efter femte ronden faller tiderna till 3.10 eller 3.20. Man mår illa till slut. Men jag har tagit ett stort kliv med konditionen.

– Mina styrkor har bara blivit bättre. Jag är både snabbare och rörligare än förr. Jag orkar hålla på i tolv ronder.

Matchen mot Chisora är planerad att gå tolv ronder, men bägge boxarna menar att man inte behöver vänta så länge för att få fram vinnaren. Seger på knockout är löftet. Den som får WBC:s silverbälte runt sin midja tar ett stort kliv uppåt på förbundets rankinglista och kan till näst förvänta sig något riktigt stort, till och med en VM-titelmatch.

Men för närvarande riktar Helenius sin koncentration mot karriärens viktigaste och mest efterlängtade match.

– Jag är säker att jag vinner, säger han.